Wrap s hummusom a avokádom
Chlieb s rezňom je slovenská cestovateľská klasika. Veľa ľudí na ňu stále nedá dopustiť, no telo sa im za túto kombináciu veľmi nepoďakuje.
Vyskúšajte si preto nabudúce zabaliť zdravší variant – chlieb zameňte za celozrnnú tortillu a rezeň za avokádo s hummusom.
Zdroj: The Spruce Eats
Na prípravu tejto sviežej desiaty pre jednu osobu potrebujete:
- 1 celozrnnú tortillu
- 3 lyžice hummusu
- ¼ avokáda
- šalátové listy
- zeleninu podľa vášho výberu
Položte tortillu na tanier a dajte ju zohriať do mikrovlnnej rúry na 10 sekúnd. Potom rozotrite hummus na plochu jednej polovice tortilly.
Okraje tortilly však nenatierajte. Ak by ste dali všetky ingrediencie hneď od kraja, veľmi ťažko by sa vám rolovala.
Na hummus poukladajte plátky avokáda, paradajky, uhorky či inej obľúbenej zeleniny. Potom už len stačí tortillu pár šikovnými ťahmi zabaliť a chutnú desiatu máte hotovú.
Domáce proteínové tyčinky
Pri pokladniach supermarketov nájdete kopec proteínových tyčiniek, no väčšina z nich je plná pridaného cukru a iných nezdravých prísad.
Preto keď chcete mať istotu čistého zloženia, pripravte si ich doma ešte pred cestou.
Zdroj: Project YUM
Asi 14 nepečených, čokoládovo-arašidových tyčiniek prichystáte z týchto ingediencií:
- 1 šálky arašidového masla
- štyroch 30-gramových naberačiek čokoládového proteínu
- 3 šálok ovsených vločiek
- 1 šálky odstredeného mlieka
- 4 lyžíc javorového sirupu
- 1 lyžičky vanilkového extraktu
V miske spolu dobre rozmiešajte arašidové maslo s čokoládovým proteínom, až kým sa úplne nespoja.
Pridajte ovsené vločky, premiešajte a potom pridajte mlieko, javorový syrup a vanilkový extrakt.
Rozmiešanie síce bude troška drina, no výsledok stojí za to. Natiahnite si ramená a rozmixovanú zmes vylejte na vyšší plech s rozmermi zhruba 20 x 30 cm.
Rovnomerne zarovnajte povrch a dajte plech aspoň na dve hodiny do chladničky. Potom už len nakrájať, zabaliť a hurá na cestu.
Pečené zeleninové čipsy
Neviete si cestu v aute predstaviť bez dobroty na chrúmanie? Namiesto vrecka zemiakových chipsov si vezmite domáce zo zeleniny.
Príprava zdravších čipsov nemôže byť jednoduchšia. Či už zvolíte batat, mrkvu, cviklu, petržlen alebo všetku zeleninu naraz, stačí ju očistiť a nakrájať na tenké pásiky.
Tie poukladajte na papierovú servítku, aby ste ich zbavili prebytočnej vody. Každý z pásikov potrite olivovým olejom, posoľte, prípadne posypte rozdrveným rozmarínom.
Medzitým rozohrejte rúru na 190 °C a pokrájané zeleninové chipsy nechajte piecť 12 až 15 minút.
Hovädzie jerky
Ak neptartíte k vegetariánom, skúste sušené hovädzie mäso. Nielenže si za volantom pochutnáte na poctivom mäsku, ale zasýti vás vďaka vysokému obsahu bielkovín.
Dávajte si však veľký pozor na ich zloženie. Sušené hovädzie za pár drobných zväčša býva plné konzervantov a soli. Takéto jerky by mali na vaše telo skôr opačný efekt.
Vyberajte si preto hovädzie jerky z bio obchodov, v ktorých kde nájdete organické sušené mäsko bez pridaných konzervantov.
Orechové zmesi
Vlašské, pekanové, kešu, para, mandle a veľa ďalších. Okrem toho, že tieto orechy lahodne chutia, vám na cestách poskytnú ideálnu porciu energie z bielkovín, zdravých tukov a vlákniny.
Oriešky, samozrejme, môžete chrúmať aj samy, no ešte väčší chuťový zážitok dosiahnete, keď ich zmiešate so semiačkami, horkou čokoládou a sušeným ovocím.
Zdroj: The Healthy Maven
Na prípravu takejto zmesi potrebujete:
- 1 šálku pekanových orechov
- 1 šálku nesolených kešu
- ½ šálky slnečnicových semienok
- ½ balíčka tekvicových semienok
- ½ šálky sušených hrozienok
- ½ šálky nasekanej horkej čokolády
- ¼ lyžičky soli
- ½ lyžičky škorice
- štipku muškátového orieška
Všetky ingrediencie zmiešajte a presypte do obľúbenej uzatvárateľnej nádoby. Ak si ich radi doprajete sladké, jednoducho rozprestrite zmes na plech a pokropte ju javorovým sirupom.
Ovsené muffiny s kokosom a čučoriedkami
Nie je nič príjemnejšie, než sa uprostred kolóny zahryznúť do mäkkého a lahodného muffinu bez lepku, laktózy a cukru. Jeho vysoký obsah draslíka vás, navyše, zbaví starostí z dopravnej zápchy.
Predhrejte si teda rúru na 180 °C a majte poruke tieto ingrediencie:
- 2 hrnčeky mletých ovsených vločiek
- 1 hrnček mletého kokosu
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- ½ kelímka kokosového jogurtu
- 4 lyžice medu
- ½ hrnčeka roztopeného kokosového oleja
- 4 vajíčka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnček čučoriedok
Zo skrinky si vytiahnite dve väčšie misky. V prvej zmiešajte ovsené vločky a kokos spolu s kypriacim práškom.
Do druhej misky vyklopte kokosový jogurt, vajcia, vanilkový extrakt a oslaďte medom. Zamiešajte a následne tekutý obsah misky prelejte do tej so sypkými prísadami.
Prihoďte čučoriedky a všetko dokopy zamiešajte. Potom už len vložte papierové košíčky do muffinového plechu a nechajte piecť asi 15 minút.
Rastlinné sendviče Sunshine Vege
Radi by ste sa pred cestou vyzbrojili zdravou desiatou, no nezvýši vám čas na jej prípravu? V takej situácii stavte na rastlinné sendviče Sunshine Vege od Grotto.
Hoci je ich zloženie čisto rastlinné, šoférov či šoférky dokáže poriadne zasýtiť. Navyše v nich nenájdete žiadne éčka, čo je ďalšie veľké plus.
Takže keď nabudúce pôjdete po diaľnici a prepadne vás hlad, zastavte na niektorej benzínovej stanici Slovnaft.
Práve tam si budete môcť kúpiť sendvič Sunshine Vege s príchuťou hummusu, rastlinnej bolonskej omáčky alebo rastlinnej praženice.