1. Krémová cuketová polievka
Táto polievka je ideálna ako predjedlo alebo ľahká večera. Je jemná, chutná a ľahko sa pripravuje.
Potrebujete:
● 2 stredne veľké cukety
● 1 cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● 1 zemiak
● 1 liter zeleninového vývaru
● 100 ml smotany na varenie
● Soľ, čierne korenie podľa chuti
● Olivový olej
Postup:
V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak do zlatista. Pridajte cuketu nakrájanú na kúsky a nadrobno nakrájaný zemiak. Varte asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Následne všetko rozmixujte dohladka a pridajte smotanu. Dochucujeme podľa
chuti a podávajte s chlebom alebo krutónmi.
2. Plnená cuketa s mletým mäsom a syrom
Plnená cuketa je ideálnym jedlom na obed alebo večeru. Je plná chuti a dá sa prispôsobiť podľa toho, čo máte práve doma.
Potrebujete:
● 2 veľké cukety
● 300 g mletého mäsa (hovädzieho alebo bravčového)
● 1 cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● 1 paradajka
● 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella, cheddar)
● 1 lyžica paradajkového pretlaku
● Soľ, čierne korenie, oregano
● Olivový olej
Postup:
Cukety prekrojte na polovicu a lyžicou vyberte vnútro, aby vznikli "loďky". Vnútro cukety nasekajte nadrobno. Na panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte mleté mäso a opekajte, kým nezhnedne. Pridajte na kocky nakrájanú paradajku, nadrobno nakrájané vnútro z cukety a paradajkový pretlak. Dochucujte podľa potreby a duste to asi 10 minút. Následne naplnte cukety mäsovou zmesou a posypte syrom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút, kým sa syr neroztopí a nezhnedne.
3. Cuketové rezance (zoodles) s pestom
Tento recept je skvelou alternatívou k tradičným cestovinám a je ideálny pre ľudí, ktorí sa vyhýbajú lepku alebo chcú znížiť príjem sacharidov.
Potrebujete:
● 2 veľké cukety
● 2 strúčiky cesnaku
● 50 g píniových orechov
● 50 g parmezánu
● 2 hrsti bazalkových lístkov
● Olivový olej
● Soľ, čierne korenie
Postup:
Nastrúhajte cukety na tenké rezance. V mixéri rozmixujte bazalku, cesnak, píniové orechy a parmezán. Postupne pridávajte olivový olej, až kým nevznikne hladká pasta. Dochuťte soľou a korením. Na panvici na miernom ohni orestujte pripravené cuketové rezance, približne 2-3
minúty, kým mierne nezmäknú. Následne ich zmiešajte s pestom a podávajte.
4. Cuketové muffiny s čokoládou
Prekvapivo chutné cuketové muffiny sú ideálnym dezertom. Pridaním čokolády sa stanú obľúbou maškrtou pre deti aj dospelých.
Potrebujete:
● 1 stredne veľká cuketa, nastrúhaná
● 200 g hladkej múky
● 100 g cukru
● 1 prášok do pečiva
● 2 vajcia
● 100 ml rastlinného oleja
● 100 g čokoládových kúskov
● 1 lyžička vanilkového extraktu
● Štipka soli
Postup:
Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny. V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vyšľahajte vajcia s olejom a vanilkovým extraktom. Pridajte nastrúhanú cuketu. Mokré ingrediencie postupne pridávajte k suchým a dôkladne
premiešajte. Nakoniec primiešajte čokoládové kúsky. Cesto nalejte do formy na muffiny a pečte približne 20-25 minút, kým nebudú muffiny zlatisté.
Cuketa je skutočne všestranná a môže byť použitá v mnohých jedlách, od slaných po sladké. Neváhajte experimentovať a pridať túto zdravú zeleninu do svojho jedálnička rôznymi spôsobmi. Dúfame, že vám tieto recepty poslúžia ako inšpirácia a že sa cuketa stane pravidelnou súčasťou vašej kuchyne. Dobrú chuť!