Hrianky nemusia byť len obyčajnou prílohou. S trochou fantázie ich pretvoríte na hotovú gurmánsku špecialitu, ktorú určite ocenia aj najnáročnejší pôžitkári.
V tomto článku vám prinášame niekoľko tipov, ako si z opečeného chlebíka rýchlo a jednoducho vytvoríte plnohodnotné jedlo.
Diabolské hrianky
Diabolské toasty sa kedysi s obľubou podávali najmä v hostincoch ako špecialita k pivu, prípadne ako nenáročné jedlo pri táborení vo voľnej prírode. Ak si chcete spomienky na pálivú lahôdku osviežiť, vyskúšajte nasledovný recept.
Budete potrebovať tieto suroviny:
- mleté mäso
- paprika
- paradajky
- chilli papričky alebo feferónky
- paradajkový pretlak
- cibuľa
- cesnak
- olej
- chlieb
- soľ
- čierne korenie
- tvrdý syr na strúhanie
Najprv si na oleji orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme nasolené a nakorenené mleté mäso a na kocky nakrájanú papriku a všetko krátko orestujeme. Zmes dochutíme chilli alebo feferónkami, vmiešame paradajkový pretlak a paradajky a pár minút podusíme, kým nám zmes nezhustne.
Medzitým si na oleji z oboch strán opečieme chlebík a necháme z neho do servítky odkvapkať olej. Na hrianky nanesieme hotovú diabolskú zmes. Podľa chuti ešte posypeme strúhaným syrom a dozdobíme odloženou zeleninou.
Hrianky s vajíčkom a lososom
Tento zdravý a výživný recept sa ideálne hodí, ak vás čaká náročný deň a potrebujete sa nabiť energiou. Postup je jednoduchý.
Na tento recept potrebujeme:
- chlieb
- plátky údeného lososa
- avokáda
- vajíčka
- cesnak
- citrón
- soľ
- olej
- ocot
Avokáda rozrežeme na polovicu, odstránime kôstky a vnútra vydlabeme lyžičkou do misky. Pridáme pretlačený cesnak, trochu citrónovej šťavy a soli a všetko spolu dobre rozmiešame.
Z oboch strán si opečieme chlebík. Zároveň pripravíme pošírované vajíčka tak, že do hrnca s vriacou vodou pridáme ocot a soľ. Lyžicou si rozkrútime vodu v hrnci a opatrne vylejeme vajíčko. Varíme tri minúty.
Hrianky servírujeme natreté avokádovou zmesou. Ozdobíme plátkami udeného lososa a navrch opatrne položíme pripravené vajíčko.
Bruschetta s rajčinami
Bruschetta nie je nič iné ako taliansky výraz pre klasickú hrianku, ktorú Taliani s obľubou konzumujú s paradajkami a bazalkou. Chutný predkrm pochádza z oblasti stredného Talianska a jeho pôvod siaha až do 15. storočia.
Na talianskú hrianku potrebujeme:
- chlieb (ideálne ciabattu)
- paradajky
- čerstvú bazalku alebo bazalkové pesto
- cesnak
- soľ
- korenie
- olivový olej
Postup je následovný. Nakrájame rajčiny na drobné kocky a nasypeme ich do misky. Pridáme dve lyžičky bazalkového pesta. Pretlačíme cesnak, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
Chlebíky prudko opečieme na olivovom oleji a zvrchu natrieme rajčinovou zmesou. Môžeme dozdobiť lístkami čerstvej bazalky.
Sladké bananové hrianky
Ak máte chuť na sladké raňajky, vyskúšajte tento netradičný recept.
Budete naň potrebovať:
- toastový chlieb
- banány
- arašidové maslo
- med
- škoricu
- kakao
Toastový chlieb si pripravíme v hriankovači alebo zľahka opečieme na masle na panvici. Potrieme vrstvou arašidového masla a navrch poukladáme na kolieska nakrájaný banán. Dochutiť môžeme medom, škoricou či kakaom.
Hrianky s figami a kozím syrom
A pre najnáročnejších gurmánov na záver niečo extra. Vyskúšajte recept na hrianku s figami a kozím syrom.
Na tento recept potrebujeme:
- chlieb
- kozí syr
- figy
- olivový olej
- rozmarín
- med
- orechy alebo pistácie
Chlebík si opečieme na oleji alebo pokvapkáme olivovým olejom a približne päť minút pečieme vo vyhriatej rúre. Natrieme kozím syrom a dochutíme rozmarínom.
Na syr položíme najkrajané figy, polejeme medom a pridáme nasekané orechy alebo pistácie. A máme grottovo. Dobrú chuť.