Premeňte bežné hrianky na špecialitu. S týmito receptami ohúrite aj najnáročnejších pôžitkárov

Hrianky nemusia byť len obyčajnou prílohou. S trochou fantázie ich pretvoríte na hotovú gurmánsku špecialitu, ktorú určite ocenia aj najnáročnejší pôžitkári.

V tomto článku vám prinášame niekoľko tipov, ako si z opečeného chlebíka rýchlo a jednoducho vytvoríte plnohodnotné jedlo.

Diabolské hrianky

Diabolské toasty sa kedysi s obľubou podávali najmä v hostincoch ako špecialita k pivu, prípadne ako nenáročné jedlo pri táborení vo voľnej prírode. Ak si chcete spomienky na pálivú lahôdku osviežiť, vyskúšajte nasledovný recept.

toast, hrianka, chilli

Budete potrebovať tieto suroviny:

  • mleté mäso
  • paprika
  • paradajky
  • chilli papričky alebo feferónky
  • paradajkový pretlak
  • cibuľa
  • cesnak
  • olej
  • chlieb
  • soľ
  • čierne korenie
  • tvrdý syr na strúhanie
     

Najprv si na oleji orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme nasolené a nakorenené mleté mäso a na kocky nakrájanú papriku a všetko krátko orestujeme. Zmes dochutíme chilli alebo feferónkami, vmiešame paradajkový pretlak a paradajky a pár minút podusíme, kým nám zmes nezhustne.

Medzitým si na oleji z oboch strán opečieme chlebík a necháme z neho do servítky odkvapkať olej. Na hrianky nanesieme hotovú diabolskú zmes. Podľa chuti ešte posypeme strúhaným syrom a dozdobíme odloženou zeleninou.

Hrianky s vajíčkom a lososom

Tento zdravý a výživný recept sa ideálne hodí, ak vás čaká náročný deň a potrebujete sa nabiť energiou. Postup je jednoduchý.

losos, hrianka, vajičko

Na tento recept potrebujeme:

  • chlieb
  • plátky údeného lososa
  • avokáda
  • vajíčka
  • cesnak
  • citrón
  • soľ
  • olej
  • ocot
     

Avokáda rozrežeme na polovicu, odstránime kôstky a vnútra vydlabeme lyžičkou do misky. Pridáme pretlačený cesnak, trochu citrónovej šťavy a soli a všetko spolu dobre rozmiešame.

Z oboch strán si opečieme chlebík. Zároveň pripravíme pošírované vajíčka tak, že do hrnca s vriacou vodou pridáme ocot a soľ. Lyžicou si rozkrútime vodu v hrnci a opatrne vylejeme vajíčko. Varíme tri minúty.

Hrianky servírujeme natreté avokádovou zmesou. Ozdobíme plátkami udeného lososa a navrch opatrne položíme pripravené vajíčko.

Bruschetta s rajčinami

Bruschetta nie je nič iné ako taliansky výraz pre klasickú hrianku, ktorú Taliani s obľubou konzumujú s paradajkami a bazalkou. Chutný predkrm pochádza z oblasti stredného Talianska a jeho pôvod siaha až do 15. storočia.

bruschetta, bazalka, rajčina

Na talianskú hrianku potrebujeme:

  • chlieb (ideálne ciabattu)
  • paradajky
  • čerstvú bazalku alebo bazalkové pesto
  • cesnak
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
     

Postup je následovný. Nakrájame rajčiny na drobné kocky a nasypeme ich do misky. Pridáme dve lyžičky bazalkového pesta. Pretlačíme cesnak, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

Chlebíky prudko opečieme na olivovom oleji a zvrchu natrieme rajčinovou zmesou. Môžeme dozdobiť lístkami čerstvej bazalky.

Sladké bananové hrianky

Ak máte chuť na sladké raňajky, vyskúšajte tento netradičný recept.

banán, toast, med

Budete naň potrebovať:

  • toastový chlieb
  • banány
  • arašidové maslo
  • med
  • škoricu
  • kakao
     

Toastový chlieb si pripravíme v hriankovači alebo zľahka opečieme na masle na panvici. Potrieme vrstvou arašidového masla a navrch poukladáme na kolieska nakrájaný banán. Dochutiť môžeme medom, škoricou či kakaom.

Hrianky s figami a kozím syrom

A pre najnáročnejších gurmánov na záver niečo extra. Vyskúšajte recept na hrianku s figami a kozím syrom.

toast, hrianka, figy, kozí syr

Na tento recept potrebujeme:

  • chlieb
  • kozí syr
  • figy
  • olivový olej
  • rozmarín
  • med
  • orechy alebo pistácie
     

Chlebík si opečieme na oleji alebo pokvapkáme olivovým olejom a približne päť minút pečieme vo vyhriatej rúre. Natrieme kozím syrom a dochutíme rozmarínom.

Na syr položíme najkrajané figy, polejeme medom a pridáme nasekané orechy alebo pistácie. A máme grottovo. Dobrú chuť.