Zvyknete si kupovať originálny panini sendvič ako rýchle občerstvenie? Potom zrejme viete, že jeho základom je biela ciabatta. V tomto článku vám však ukážeme, že na chutné panini nemusíte mať doma špeciálne pečivo. Vystačíte aj s klasickým chlebom alebo toastami.
Pre tých z vás, čo vyhľadávajú jednoduché jedlá, tu máme takúto inšpiráciu. Blogerka Catherine prináša recept na extra nenáročné panini so šunkou a syrom. Na ich prípravu a servírovanie potrebujete len 5 prísad. Akých?
- 8 ks sendvičového chleba (môžete použiť aj klasický alebo toastový)
- 8 plátkov syru čedar
- 4 plátky lahôdkovej šunky
- maslo alebo olej
- majonéza alebo kečup
Ak máte doma gril na panini, vymastite ho a použite ten. Ak nie, pokojne si pripravte panini na klasickej panvici, ktorú používate na palacinky.
Teraz si na štyri kúsky sendviča uložte po jednom kúsku čedaru. Na to dajte tiež po jednom plátku šunky a tú opäť prikryte zvyšnými syrmi.
Nakoniec na syr a šunku dajte druhý kus sendviča a vložte do panini grilu. Pri strednej teplote nechajte panini piecť zhruba 3 až 5 minút.
V prípade, že používate panvicu, takisto pečte panini pri akurátnom strednom ohni. Sendvič je hotový, keď sa syr začne roztekať a chlebík má peknú zlatistohnedú farbu.
No a majonézu alebo kečup môžete použiť ako dip. Ale to len v prípade, ak vám takáto kombinácia naozaj chutí.
Naše Grotto panini šunka syr zas pripravujeme s horčicovým dresingom. A verte nám, je to naozaj pochúťka.
Panini so syrovou plnkou a chlebom
Nemusíte sa obávať, ani tento recept na panini so šunkou a syrom nie je náročný. Na rozdiel od toho predošlého však potrebujete viac ingrediencií. Tu je kompletný zoznam:
- 1 PL nesoleného masla
- 1 PL hladkej múky
- ¾ šálky teplého mlieka
- 90 g parmezánu
- 250 g varenej šunky
- 250 g ementálu (tenké plátky)
- 2 PL dijonskej horčice
- 90 g mäkkého masla
- kváskový chlieb
Ako prvú si pripravte omáčku, ktorou potriete krajce chlebíka.
Polievkovú lyžicu masla roztopte na strednom ohni a po chvíli k nemu pridajte múku. Ďalej do omáčky nalejte mlieko a miešajte, kým sa nevytvorí hustejšia zmes.
Na záver pridajte aj parmezán. Omáčku nechajte na ohni až dovtedy, kým sa syr celkom neroztopí.
Ďalej si porozkladajte kúsky chleba a potrite ich syrovou omáčkou. Na vrstvu omáčky dajte plátok šunky a plátok ementálu.
Podľa toho, koľko panini sendvičov chcete, si nachystajte aj zvyšné krajce chleba. Tie potrite dijonskou horčicou a položte ich navrch krajcov, na ktoré ste dávali šunku a syr.
Panini sendviče potrite z oboch strán maslom a vložte do grilu. Aby malo panini požadovanú zlatohnedú farbu, opekajte ho 3 až 5 minút z každej strany.
Ako pri predošlom recepte, aj tieto panini môžete pripravovať na klasickej panvici.
Panini šunka syr z bagety
Bagetu nemusíte podávať len s oblohou. Tento druh pečiva pokojne použite aj ako náhradu originálnej panini ciabatty. A jeden jednoduchý recept tu máme aj teraz. Okrem samotných bagiet budete potrebovať:
- 2 PL dijonskej horčice
- 100 g čerstvej šunky
- 3 plátky paradajky
- 30 g rukoly
- 30 g mäkkého kravského syra brie
Jednu väčšiu bagetu rozkrojte na polovice a spodnú časť natrite dijonskou horčicou. Navrch pridajte šunku, paradajku a rukolu.
Syr brie si rozkrojte na menšie plátky a takisto ho uložte na bagetu.
Druhou polovicou prikryte obloženú bagetu a vložte do panini grilu. Pečte ju približne 5 minút. Ak sa syr roztopí ešte pred predpokladaným časom a šunka je takisto zapečená, panini môžete vybrať aj skôr.
Tento recept obsahuje ingrediencie len na jednu bagetu. Ak si ich chcete pripraviť viac, prispôsobte tomu aj množstvo prísad.
No a ak ste nezohnali syr brie, pokojne ho nahraďte bežne dostupným camembertom.
Panini so štyrmi druhmi syra
Pre milovníkov syrových pochúťok tu máme recept na toastové panini so syrom. Ako napovedá samotný názov, celkovo budete potrebovať štyri druhy syra. Ktoré to sú?
- 85 g mozzarelly
- 85 g syru fontina
- 85 g syru provolone
- 30 g syru gorgonzola
- 8 toastových krajcov
- rukola
Všetky syry si nastrúhajte a spoločne ich zmiešajte v jednej nádobe. Štyri toasty posypte syrovou zmesou a na to dajte ešte zopár lístkov rukoly.
Takto pripravené toasty prikryte ďalšími krajcami. Toastové panini môžete pri miernom ohni upiecť v špeciálnom grile alebo na panvici.
Toasty opekajte dovtedy, kým nezhnednú a kým sa neroztopí syr. Z každej strany by ste ich však mali piecť aspoň 3 minúty.
No a na záver jedna rada. Ak vás od tohto receptu odrádzajú originálne syry, ktoré možno len tak ľahko nezoženiete, nahraďte ich niečím iným.
Skvelou náhradou fontiny je napríklad ementál alebo gouda. Syr gorgonzola zas môžete vymeniť za rokfort alebo kozí syr.
Provolone pokojne vymeňte za čedar. Prípadne pridajte viac mozzarelly, ktorá sa tiež na tento syr podobá.