Nielen šunka a šalát. Oživte veľkonočný stôl týmto netradičným občerstvením

Vajíčkovo-slaninové jednohubky

Začneme niečím jednoduchým. Na toto jedlo si totižto vystačíte s pár prísadami, ktoré mávate bežne doma. Ktoré presne to sú?

Na prípravu vajíčkových jednohubiek potrebujete 3 natvrdo uvarené vajcia, 3 plátky toastu, 60 ml majonézy, čajovú lyžičku dijonskej horčice a dva tenké plátky slaniny.

Z toastov si pomocou formičky vykrojte kolieska a s vajíčkami urobte to isté. Rozdiel je len v tom, že na vajíčka potrebujete špeciálny krájač.


Zdroj: Eggs.ca

Následne v miske zmiešajte majonézu a horčicu. Ak máte radi štipľavé, pokojne do zmesi pridajte pár kvapiek ostrej omáčky. 

Nakoniec pokrájajte slaninu na malé slížiky a už to len všetko dajte dokopy. To znamená, že na každý toast uložíte po jednom vajíčku, na to dáte kopček majonézovej zmesi a na vrch slaninu.

Pre estetickejší vzhľad jednohubky ozdobte bylinkami. Recept, ktorý vám potrvá maximálne 20 minút, je naozaj úžasný. Veď napokon, vyskúšajte a uvidíte.

Veľkonočné muffiny

Mrkvové, višňové, orieškové – receptov na muffiny poznáme neúrekom. A jeden veľkonočný vám prinášame aj my. Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 200 g cukru
  • ¼ šálky kakaa
  • 100 g masla
  • 1 šálku jogurtu
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1/2 ČL vanilky
  • 12 plnených mini vajíčok
  • 1 vajce

Skôr ako sa pustíte do miešania prísad, zapnite rúru na 180 ºC. Následne vyberte plech s muffinovými formami a každú z nich vymastite. Máte? Ak áno, začnite spájať suroviny.

Najskôr dajte do jednej misy všetky suché prísady okrem vanilky. Ďalej roztopte maslo. Keď vychladne, pridajte k nemu vajíčko, jogurt, vanilku a všetko spolu zmiešajte celkom dohladka.

Touto zmesou naplňte formy, ale pozor. Do každej nalejte cesto len do polovice, dajte naň jedno plnené vajíčko a až potom dolejte zmes doplna.



Takto nachytané muffiny pečte maximálne 15 minút. Ak ich chcete mať krajšie aj napohľad, urobte čokoládovú polevu a k nej pridajte zvyšné plnené vajíčka.

Zajačie rolky

Nebojte sa, tento recept je maximálne ľahký a opäť vám naň postačia len základné suroviny. Konkrétne to budú tieto:

  • 1 balenie droždia
  • 1/4 šálky teplej vody
  • 3/4 šálky teplého mlieka 
  • 2 PL cukru
  • 2 PL rastlinného tuku
  • 1 veľké vajce
  • 2 ČL zelerových semienok
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL drvenej šalvie
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška
  • 3 až 3 a 1/2 šálky hladkej múky

Na začiatok si v teplej vode rozpustite droždie. Do inej misky dajte všetky zvyšné suroviny okrem mlieka. Pomocou mixéra zmiešajte prísady tak, aby vytvorili mazľavú hmotu. Až následne potom do nej vlejte aj mlieko.

Zmes premiešajte ešte raz, vďaka čomu vám vznikne klasické cesto. Zhruba na jednu hodinu ho nechajte odstáť v teple, aby sa nafúklo na dvojnásobnú veľkosť.

Takto pripravené ho vyklopte na dosku a rozdeľte na 24 menších kúskov. Každý ešte rozdeľte na 5 častí. Urobte to tak, že vyvaľkáte jeden dlhý šúľok a ten rozdelíte na menšie. Ako asi tušíte, valčeky vám poslúžia ako končatiny zajačika. Najväčší pritom potrebujete na trup, ktorý pripomína osie hniezdo.


Zdroj: Tasteofhome.com

Vytvarovaných zajačikov ešte nechajte odstáť pod utierkou a pri najvyššej teplote ich pečte 10 až 12 minút. Nakoniec už len stačí potrieť roztopeným maslom.

Cookies s čokoládovými vajíčkami

Okrem šalátu a šunky nesmú na veľkonočnom stole chýbať ani sladké dobroty. A aj keď sme vám spomínali muffiny, máme tu niečo ďalšie.

Tentoraz vám povieme, ako si rýchlo a ľahko urobíte tieto tematické cookies s čokoládovými vajíčkami. Ešte pred samotným pečením si prichystajte:

  • 175 g masla
  • 200 g hnedého cukru
  • 100 g bieleho cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 veľké vajce
  • 250 g hladkej múky
  • ½ ČL sódy
  • 50 g bielej čokolády nasekanej na kúsky
  • 100 g horkej čokolády nakrájanej na kúsky
  • 100 g mini čokoládových vajíčok

V miske si zmiešajte oba druhy cukrov, maslo aj vanilku a pomocou elektrického mixéra suroviny zmiešajte. Následne k nim pridajte aj vajíčko a znova zamiešajte. Napokon do zmesi vysypte múku a nasekanú čokoládu.

Mini vajíčka rozdrvte na menšie kúsky a zhruba polovicu z nich vysypte k sušienkovej zmesi, ktorú ste si pred malou chvíľou vyrobili. Samozrejme, aby sa suroviny spojili, opäť ich zamiešajte.

Ďalej uložte na plech papier na pečenie, na ktorom urobíte malé kôpky z cesta. Na každú z nich dajte trošku rozdrvených čokoládových vajíčok.

Dávajte si však pozor, aby kôpky neboli príliš veľké a aby boli ďalej od seba. Totižto pri pečení sa cesto nafúkne a „rozleje“, preto by sa mohli sušienky spojiť. Z rúry tak vyjdú zdeformované, a to určite nechcete.

A čo dĺžka pečenia? Tak tá by nemala presiahnuť 15 minút pri teplote maximálne 190 ºC.

Bagetky s vajíčkom a pažítkou

Pre tých z vás, ktorí nechcú v kuchyni tráviť veľa času, máme tip na extra rýchle jednohubky s vajíčkom a pažítkou. Na ich prípravu vám postačí:

  • 8 trojuholníčkov roztierateľného syra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL majonézy
  • 2 PL rozpusteného masla
  • 2 až 3 vajcia
  • 4 PL pažítky
  • bageta

Bagetu rozkrájajte na niekoľko koliesok, poukladajte ich na plech a potrite roztopeným maslom. V rúre ich pečte iba 5 minút, a to pri teplote 180 ºC.

Kúsky pečiva majú byť príjemne chrumkavé a zlatisté, preto si dávajte pozor, aby vám nezhoreli.

Za ten čas, kým je pečivo v rúre, si zmiešajte syr, majonézu a drvený cesnak. Zmes zmiešajte celkom dohladka. Keď máte hotovo, nátierkou potrite každé koliesko bagety.


Zdroj: Natashakitchen.com

Na vrch takto pripraveného pečiva nastrúhajte natvrdo uvarené vajíčko a napokon ozdobte nasekanou pažítkou. Ľahké, rýchle a ešte aj chutné. Odporúčame.

Kokosové hniezda

Hravé, lahodné a nevšedné – presne také sú tieto hniezda z kokosu, ktoré si pripravíte za pár minút. A čo budete na ne potrebovať?

  • 2 až 3 šálky sladkého kondenzovaného mlieka
  • 1 vaječný bielok
  • 1 a pol ČL vanilky
  • 3 a pol šálky sladeného kokosu
  • 1 šálka Nutelly
  • štipku soli

Zo sladeného mlieka a kokosu si vytvorte akési cesto, ku ktorému treba pridať aj žĺtok, vanilku a trošku soli. Keď máte všetko pokope, suroviny dobre premiešajte.

Ďalej si na plech uložte papier na pečenie, na ktorý uložíte vytvarované hniezda. Tie vymodelujete tak, že si do ruky dáte dve polievkové lyžice cesta, z neho vytvarujete guľku a do jej stredu urobíte malú priehlbinku.


Zdroj: Twopeasandtheirpod.com

Hotové hniezda pečte najviac 20 minút pri teplote 150 stupňov. Po dopečení už len stačí, keď dáte do každého hniezda po lyžičke Nutelly a pár mini vajíčok na ozdobu.

Zemiaková šupka s plnkou

Pýtate sa, čo je toto za recept? Hneď vám to prezradíme, len si dovtedy prichystajte tieto suroviny:

  • 8 až 10 stredne veľkých zemiakov
  • 300 g slaniny
  • 1 a pol šálky strúhaného čedar
  • 1 šálka kyslej smotany
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • stonka z jarnej cibuľky

Zemiaky dobre očistite a dajte ich do mikrovlnnej rúry aspoň na 5 minút, aby im zmäkla šupka. Takto predpečené ich rozrežte po dĺžke na polovicu a vydlabte im vnútro.

Následne potom pokrájajte slaninu na malé kocky a pri 180 stupňoch ju pečte v rúre 8 minút. Zhruba toľko potrvá, kým slanina získa pekný zlatistý odtieň a kým sa z nej uvoľní tuk. Keď je slaninka hotová, vyberte ju a oddeľte ju od tuku.

Ten vám teraz poslúži na to, aby ste ním zvonka potreli zemiakové šupky. Okrem tuku ich dochuťte aj soľou a korením a vložte ich do rúry, kde sa budú piecť nanajvýš 20 minút.

Nebojte sa, už sa blížime do poslednej fázy. V rámci nej už len do upečených zemiakov dajte po troške slaninky, syra a opäť nechajte zapiecť na 10 minút. Nakoniec zemiakové plnené šupky podávajte s kyslou smotanou a nasekanou cibuľkou.

Ak hľadáte ešte viac inšpirácie na nevšedné snacky, pozrite si náš článok s originálnymi jednohubkami. Možno aj tam nájdete nejakú pochúťku, ktorú vyskúšate práve túto Veľkú noc.