Halloumi burger
Jednou z osvedčených vegetariánskych klasík, s ktorou isto zaujmete aj tých, ktorí jedia mäso, je burger s halloumi – teda s cyperským syrom ako stvoreným na grilovanie.
Na burgre pre štyri osoby si zaobstarajte:
- 250 g blok halloumi syra
- 4 žemle
- 4 lyžice hummusu
- 4 lyžice salsy z čerstvých rajčín
- 1 lyžicu olivového oleja
- veľké paradajky
- šalátové listy
Najskôr rozrežte halloumi na 8 rovnako hrubých častí. Keďže máte isto gril rozpálený, potrite olivovým olejom obe strany častí halloumi a z každej strany ich pogrilujte asi 2 až 3 minúty.
Rovnako tak na chvíľku opečte rozrezanú žemľu a jej spodnú časť potrite hummusom. Pridajte kolieska rajčiny a na ne položte dve časti ugrilovaného halloumi.
Ingrediencie prikryte šalátovým listom a dielo dokončite vrchnou časťou žemle, potretou rajčinovou salsou alebo inou omáčkou podľa vašej chuti.
Ak máte veľký hlad, môžete k ingredienciám prihodiť napríklad kúsok avokáda, hríbov alebo rôznu inú dobrotu.
Cuketové mini špízy
K hlavnému menu každej dobrej grilovačky nepochybne patrí aj chutná a ľahká príloha. A tou sú práve cuketové mini špízy.
Na prípravu tohto jednoduchého predjedla/prílohy si prichystajte:
- 8 malých cuketiek
- 2 citróny
- 2 lyžice oregana
- 2 lyžice medu
- 1 lyžicu sušeného chilli
- 4 lyžice olivového oleja
- čierne korenie
- soľ
Odrežte oba konce cuketky, rozdeľte ju na tri rovnaké časti a na chvíľu ich odložte nabok. V miske zmiešajte citrónovú šťavu aj s dužinou, oregano, med, čierne korenie a zmes posoľte.
Marinádu rozdeľte na dve polovice, jednu nechajte na marinovanie, druhú dajte pokojne do chladničky.
Na rad prichádzajú opäť cuketky. Ponorte ich do marinády a nechajte ich v nej aspoň 3 hodiny alebo kľudne cez noc.
Vyberte cuketky z marinády a každú z nich napichnite na špíz, najlepšie kovový. Potom už len stačí cuketky položiť na gril a otáčať, kým nezmäknú.
A čo s druhou polovicou pripravenej marinády? Tú si vychutnajte ako svieži citrónový dip.
Zdroj: Olive
Grilované karfiolové steaky
Zdravšia vegánska verzia steaku, ktorá vás zasýti minimálne tak ako tá mäsová. Reč je o karfiolových plátkoch, dochutených thajskou omáčkou.
Ku grilu si na nemäsový steak prichystajte:
- očistenú hlavu karfiolu
- 1 menšiu šalotku
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ šálky arašidov
- 1 lyžicu rybacej (alebo sójovej) omáčky
- 1 lyžicu cukru
- šťavu z limetky
- pol lyžičky sušenej chilli papričky
- koriander
- čierne korenie
- soľ
Hlavu karfiolu umyte, položte ju spodnou časťou na podložku a rozkrájajte ju na asi 2,5 cm hrubé „steaky”. Tie potrite olivovým olejom a posypte soľou spolu s čiernym korením.
Pripravené kusy karfiolu položte na stredne rozpálený gril a nechajte ich zhnednúť na asi 8 minút z každej strany.
Než sa vám budú grilovať karfiolové steaky, v menšej miske si pripravte thajskú omáčku. Jej prípravu zvládnete tak, že zmiešate dokopy nasekaný koriander, pokrájanú šalotku, cesnak, cukor, rybaciu omáčku, sušené chilli a všetko to pokropíte limetkovou šťavou.
Skontrolujte karfiol a keď je hotový, rozprestrite naň thajskú omáčku a na záver ho posypte arašidami.
Zdroj: Delish
Grilovaný caprese baklažán
Ku grilovanej dvojici cuketa a karfiol nepochybne patrí aj baklažán. Konkrétne ten obohatený o svieži šalát caprese na jeho povrchu.
Čo si na túto pochúťku pripraviť?
- 2 veľké baklažány
- hrsť cherry paradajok
- 1 balenie mini mozzarelly
- hrsť bazalky
- 2 lyžice olivového oleja
- balsamico
- soľ
Hlavný vegánsky chod, na ktorý keď dostanete chuť a máte naň doma ingrediencie, môžete ho servírovať za 15 minút.
Celý baklažán rozkrojte na polovicu po jeho dĺžke. Baklažánové polovice potrite olivovým olejom a posoľte.
Na miernom ohni ho pogrilujte 2 – 3 minútky z oboch strán, až kým zostane parádne mäkký, no nerozpadáva sa.
Odložte baklažánové polovice na tanier a každej z nich doprajte nakrájané rajčiny, mini mozzarelly, bazalku a na záver ich pokropte balsamicom.
Zdroj: Brandon Bales
Pizza s baklažánom a cherry paradajkami
S baklažánom zostaneme aj pri recepte na domácu pizzu. Jej príprava je síce náročnejšia, no chuť rozhodne stojí za to.
Cesto na pizzu si môžete aj kúpiť, no vždy je lepšie pripraviť si ho doma s poctivými ingredienciami. S prípravou vegetariánskej pizze začnite radšej už ráno, aby malo cesto dostatok času vyzrieť.
Na cesto veggie pizze si pripravte:
- 8 g droždia
- 1 pohár teplej vody
- 1 lyžičku cukru
- 1 lyžicu olivového oleja
- 185 g celozrnnej múky
- 125 g hladkej múky
- 10 g soli
V miske s teplou vodou nechajte rozpustiť droždie a zmiešajte ho spolu s cukrom. Nechajte zmes pár minút odpočinúť, až kým nie je voda kalná. Potom pridajte olivový olej.
Do kváskovej zmesi nasypte múku so soľou a všetko dokopy zmiešajte. Len čo sa vám bude dať cesto vyklopiť z misky, preklopte ho na jemne pomúčenú podložku. Vyhrňte si rukávy a aspoň 10 minút cesto poriadne vymieste.
Následne steny dostatočne veľkej misky troška potrite olivovým olejom a dajte do nej vymiesené cesto v tvare gule. Misku prikryte handrou alebo fóliou a nechajte cesto odpočívať aspoň hodinu až jeden a pol hodiny.
Po odpočinku vás aj cesta ho rozdeľte na tri rovnaké časti a každú z nich opäť vyformujte do tvaru gule. Tie nechajte aspoň 15 minút vydýchnuť na jemne naolejovanom papieri na pečenie a prikryté utierkou.
Teraz už len vytvarovať cesto do tvaru pizze. Do jeho stredu vtlačte dlaň a postupne ho prstami rovnomerne rozťahujete do tvaru kruhu.
Dajte si pozor, aby hrúbka kruhu bola rovnaká vo všetkých častiach. Zdanlivo hrubšie okraje totiž vytvoríte až grilovaním.
Zdroj: Andrew Scrivani
Prvú a najťažšiu časť tak máte za sebou, teraz stačí na cesto poukladať tieto ingrediencie:
- veľký baklažán
- olivový olej
- rajčinovú omáčku
- čerstvý tymian alebo oregano
- 85 g syru feta/mozzarella alebo parmezán
- listy bazalky
- cherry paradajky
- soľ
Nakrájajte baklažán na kolieska, potrite ich olejom a pogrilujte na miernom ohni asi 5 minút z každej strany.
Baklažán na grile vystriedajte za predpripravené cesto. Nechajte ho asi dve minútky na ohni, keď by malo mať veľa bublín. Za občasného pretáčania ho nechajte na rošte, až kým nie je pekne hnedé.
Cesto preložte z grilu tak, aby ste ho položili neopečenou stranou dolu. Tmavšiu stranu jemne pokropte olejom a rajčinovou omáčkou. Potom môžete začať skladať ostatné ingrediencie, teda paradajky, baklažánové kolieska, tymian alebo oregano.
Na záver prihoďte vybraný syr a troška posoľte. Takto pripravenú pizzu opäť dajte na gril na 3 až 5 minút. Potom stačí už len nakrájať a pustiť sa do nej.
Hubový veggie burger
Grilovanie a burger jednoducho idú ruka v ruke a tento vegánsky vám budú závidieť aj tí, ktorí nedajú na mäso dopustiť.
Na parádny burger s hubovou zmesou si pripravte:
- 450 g mix šampiňónov a šitake
- 2 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice tamari omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
- pol lyžičky javorového syrupu
- pol lyžičky údenej papriky
- 2 lyžičky sriracha omáčky
- 2 hrnčeky uvarenej hnedej ryže
- 1 hrnček strúhanky
- pol hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- balsamico
- soľ a korenie
Príprava na grilovanie sa najskôr začína v kuchyni. Na panvici si rozohrejte olivový olej a na minútku doň prihoďte nasekanú šalotku. Pridajte pokrájané huby, poriadne posoľte a nechajte opiecť asi 8 minút.
K hubom a šalotke následne primiešajte tamari, balsamico a javorový syrup. Po chvíľke primiešajte cesnak, údenú papriku a sriracha omáčku.
Vychladnutú hubovú zmes dajte do nádoby mixéra spolu s orechami, uvarenou ryžou a polovicou pripravenej strúhanky. Zmixujte.
Hneď ako zmes pekne drží pokope, preklopte ju do misky so zbytkom strúhanky, zmiešajte a začnite formovať do tvaru karbonátku.
Nezostáva nič iné, než karbonátky položiť na rozpálený gril na 5 až 6 minút z každej strany. Stačí už len skombinovať s obľúbenými ingredienciami do žemle.
Zdroj: Love & Lemons
Sensational hot dog s coleslaw šalátom
Pripraviť si vegánske a vegetariánske grilovacie pochúťky si môžete aj s menšou námahou a so skutočne chutným výsledkom. Ako?
Stačí vám na to napríklad balenie Sensational klobás od Garden Gourmet. Tie sú, rovnako ako rezančeky a nugetky v našich najnovších vegetariánskych bagetách od Grotto, plné rastlinnej bielkoviny a ideálne pre všetkých vegetariánov či flexitariánov.
Na hotdog s Garden Gourmet klobásou a coleslaw šalátom potrebujete:
- 2 balenia Garden Gourmet Sensational klobás
- červené jablko
- citrón
- malú cuketu
- ½ bielej kapusty
- 1 červenú a žltú papriku
- 2 lyžice majonézy
- listový šalát
- 4 žemle na hot dog
- kečup
Zdroj: Garden Gourmet
Predtým, než dáte klobásy na gril, si nakrájajte papriku na tenké prúžky, cuketu na plátky a cibuľu na krúžky. Všetky geometrické tvary zeleniny poukladajte na alobalovú tácku pokvapkanú olejom, osoľte a okoreňte.
A čo coleslaw? Na jeho prípravu nakrájajte kapustu a jablko na tenké prúžky a zmiešajte spolu v miske. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou a podľa chuti posoľte a okoreňte. Potom primiešajte lyžicu majonézy a nechajte šalát v chladničke.
Teraz prichádza rad na grilovanie klobás zo všetkých strán. Kým sa klobásy grilujú, rozkrojte pečivo a naukladajte doň listy šalátu, coleslaw aj grilovanú zeleninu.
Na záver doň pridajte grilovanú Sensational klobásu Garden Gourmet a ozdobte kečupom. Nech vám chutí!