Kebab dresing na tri rôzne spôsoby: Ktorý z nich najbližšie vyskúšate?

Cesnakovú, bylinkovú alebo pikantnú omáčku? Ak ste si niekedy dopriali kebab priamo zo stánku či malého obchodíku, túto otázku ste od personálu isto dostali.

Zloženie kebabových žemlí a tortíl býva väčšinou rovnaké. No práve dresing je tá „tajná ingrendiencia”, ktorá robí tureckú pochúťku návykovou.

Skvelá správa je, že si viac po porciu neodolateľného kebab dresingu nebudete musieť chodiť do najbližšej kebabárne. Recept naň je taký jednoduchý, že ho zvládnete doma za pár minút.


Kebab bageta od Grotto

V prípade, že si chcete doma pripraviť nielen dresing, ale aj kebab mäsko, s týmto postupom to bude hračka.

Legendárny cesnakový

Keď vašej partnerke či partnerovi neprekáža, že ste večerali niečo cesnakové, isto neodmietnete poriadnu porciu cesnakového dresingu.

Na jeho prípravu nepotrebujete nič špeciálne, len tieto ingrediencie:

  • 3 lyžice majonézy
  • 3 lyžice gréckeho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • citrónovú šťavu
  • soľ a korenie

Koľko strúčikov cesnaku použijete, je len na vás. Pri troch lyžiciach majonézy a jogurtu sú však tri strúčiky tak akurát.

Medzitým ako cesnak olúpete z jeho vrchnej šupky, dajte zovrieť asi trištvrte litra vody do kanvice. Olúpané strúčiky dajte do sitka a prelejte cez ne vriacu vodu.

Prečo? Cesnak pod teplou vodou krásne zmäkne. Keď ho budete primiešavať k ostatným ingredienciam, rozplynie sa do celého dresingu a nezostanú po ňom žiadne väčšie kúsky.

Ešte teplý cesnak so štipkou soli preto roztlačte plochou stranou čepele noža. Strúčiky roztláčajte, až kým z nich nevytvoríte pastu.

Máte? Super. Teraz si vytiahnite misku od mixéra a dajte do nej po troch lyžiciach z majonézy a gréckeho jogurtu. Môžete použiť aj obyčajný jogurt, no s ním by bol dresing oveľa riedkejší.

Do majonézovo-jogurtovej zmesi vytlačte šťavu z polovice menšieho citróna, pridajte cesnakovú pastu a na záver osoľte a okoreňte.

Zdroj: That Spicy Chick

Po pár sekundách mixovania máte cesnakový kebab dresing hotový. A ešte jeden tip v prípade, že by ste sa chceli zbaviť „príjemného” cesnakového dychu.

Pridajte do dresingu zopár lístkov petržlenovej vňate. Tá by totižto mala výraznú arómu troška spríjemniť.

Pikantný

Zdroj: Flawless Food

Preferujete v kebabe pred cesnakom skôr pikantné čili? Tento recept bude pre vás ako stvorený.

Ak sa vám s prípravou dresingu nechce tráviť veľa času, z predchádzajúceho receptu jednoducho vynechajte dva z troch strúčikov cesnaku a pridajte zopár čili papričiek podľa chuti.

Oveľa väčší gurmánsky zážitok z pikantnej pochúťky však budete mať z tohto receptu. Idete do toho? Tak si prichystajte tieto ingrediencie:

  • 1 červenú cibuľu
  • 2 šalotky
  • čili papričku podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku
  • citrónovú šťavu
  • 1 konzervu pašírovaných paradajok
  • 1 lyžicu cukru
  • 2 lyžice pyré zo sušených paradajok
  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • menšia hrsť petržlenovej vňate

Čili papričky rozkrojte na polovicu a vyrežte z nich semienka a biele žilky. Rozkrojte aj červenú cibuľu na štvrtiny a šalotky na polovicu. Takto pripravené ingrediencie hoďte do mixéra.

Rozmixovanú pastu potom preklopte na panvicu a pridajte pašírované aj sušené paradajky. Červenú zmes nenechajte zovrieť, ale len poriadne ohrejte.

Do paradajkovo-cibuľovo-papričkovej panvice prihoďte cesnak, cukor a jemne pokropte citrónovou šťavou. Až teraz nechajte obsah panvice asi 15 minút prevrieť.

Stiahnite oheň, pridajte olivový olej a dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou. Všetko pekne dokopy premiešajte a doprajte si vo vašom domácom kebabe.

Bylinkový

Tak ako pri cesnakovom a pikantnom dresingu hrá dôležitú úlohu cesnak, nevynechajte ho ani z toho bylinkového.

Budete naň potrebovať:

  • menšiu hrsť čerstvej mäty
  • hrsť čerstvého koriandru
  • 1 – 2 lyžičky strúhaného zázvoru
  • strúčik cesnaku
  • citrónovú šťavu
  • 8 lyžíc bieleho jogurtu
  • soľ a korenie

Aj vám sa už pri čítaní ingrediencií zbiehajú slinky a neviete sa dočkať, kým si týmto krásne zeleným dresingom polejete kebab mäsko?

Nebudeme vás ďalej zdržovať. Všetky suroviny jednoducho dajte naraz do mixéra a mixujte, až kým dresing nebude krásne jemný a celý zelený.

Kebab mäso nemusíte baliť len do pita chleba či tortilly. Skvele chutí aj ako špíz.
Zdroj: Sugar Salt Magic

Lahodný kebab na Grotto spôsob 

Všetky tri dresingy si nemusíte pridávať len do kebabu. Skvele dochutia aj váš zeleninový šalát či grilované syry alebo si ich môžete dať ako chutný dip ku hranolčekom.

My v Grotto sme si ten cesnakový kebab dresing vybrali do našej Kebab bagety. K chutnému mäsku a sviežemu dresingu sme navyše pridali čerstvý rímsky šalát, paradajky a červenú cibuľku.

Veríme, že tak ako nebudete vedieť prestať jesť lahodný dresing, rovnaký pôžitok vám prinesie aj Kebab na Grotto spôsob. Dobrú chuť.