Tuniakový sendvič so syrom cottage
Možno sa vám môže zdať, že tuniak a cottage syr k sebe nepasujú. Dajte však tejto kombinácii šancu a uvidíte, že vás príjemne prekvapí. Syr dodá nátierke krémovejšiu chuť a konzistenciu.
A ešte jeden tip – ak chcete, aby výsledok stál naozaj za to, dajte si záležať najmä na tom, aby ste použili skutočne kvalitného tuniaka v extra panenskom olivovom oleji. Olej chuť tuniaka veľmi príjemne zvýrazní.
A teraz si už poďme spoločne túto dobrotu pripraviť.
Na tuniakový sendvič so syrom cottage budeme potrebovať:
- 1 konzervu tuniaka v olivovom oleji
- ½ šálky syra cottage (alebo tvarohu)
- 2 lyžice majonézy
- ¼ šálky jemne nakrájanej červenej cibule
- 1 stonkový zeler nakrájaný nadrobno
- 1 lyžica kapár
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- štipka čerstvého nasekaného kôpru
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 zľahka opečené krajce pečiva
- šalát, plátky paradajok, uhorka, rukola – voliteľné
V strednej miske spolu vymiešame tuniaka, syr cottage, majonézu, červenú cibuľu, zeler, kapary, citrónovú šťavu, kôpor, petržlenovú vňať a dijonskú horčicu. Suroviny miešame dovtedy, kým sa nespoja do jednej hmoty.
Tuniakovú nátierku podávame na toaste alebo medzi dvoma krajcami pečiva. Sendvič si môžete ešte vylepšiť ďalšou zeleninou, napríklad hlávkovým šalátom, paradajkami, uhorkou či rukolou.
Alebo si vyberte variant s nízkym obsahom sacharidov a tuniakovú zmes podávajte na nakrájanom zeleninovom šaláte.
Tuniakový sendvič s avokádom
Trik, ako pripraviť špičkový tuniakový sendvič, spočíva v chrumkavosti. Chrumkavú konzistenciu pri tomto recepte dosiahneme nakrájaním zeleru a cibule a pridaním štipky citrónovej šťavy, ktorá lahodnej plnke dodá dokonalý šmrnc.
Aby mal sendvič ešte výraznejší chrumkavý účinok, zľahka opečte sendvičový chlieb a nezabudnite si na vrch naložiť šalát, paradajky a avokádo.
V kombinácii s krémovou majonézou bude výsledný efekt dokonalý.
Skvelé je, že sendviče s tuniakovým šalátom a avokádom si pripravíte za 15 minút, a pritom sú zdravé a dostatočne výdatné na to, aby nakŕmili hladnú štvorčlennú rodinu.
Na prípravu tuniakového sendviča s avokádom potrebujeme:
- 2 konzervy tuniaka
- ½ šálky nasekaného zeleru
- ¼ šálky nakrájanej cibule
- ½ pohára majonézy alebo šalátového dresingu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- ¼ čajovej lyžičky soli
- ¼ lyžičky papriky
- 8 plátkov chleba
Postup je jednoduchý. Zeler (a akúkoľvek inú zeleninu, ktorú by ste pridávali) najskôr nakrájame na malé kocky.
V strednej miske zmiešame tuniaka, zeler, cibuľu, majonézu, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
Odporúčame pridať ešte 1 až 2 polievkové lyžice nasekanej kápie, kyslé uhorky či vykôstkované olivy, ktoré tuniakovému šalátu dodajú výrazné chute.
Zmes z tuniaka natrieme na hrianku, ktorú si môžeme potrieť cesnakom. Navrch položíme plátky avokáda a opäť prikryjeme zvrchu hriankou.
Ak máte chuť na zdravšiu alternatívu, môžete vyskúšať tuniakovou zmesou naplniť vydlabané rajčiny či polovičky avokáda. Ľahký a svieži obed máte hotový.
Tuniakový sendvič bez majonézy
Nahraďte majonézu hodvábnym tofu a klasické biele pečivo vymeňte za bielkovinový chlieb. Výsledkom bude tuniakový sendvič, ktorý možete s pokojným svedomím zaradiť ako súčasť nízkotučnej diéty.
Raz-dva si tak pripravíte zdravú a chutnú alternatívu k sladkej desiatej či sýtemu obedu.
Na prípravu tuniakového sendviča bez majonézy potrebujeme:
- 4 plechovky tuniaka
- 1 šálku bieleho jogurtu alebo hodvábneho (silken) tofu
- ⅓ šálky nadrobno nakrájaného zeleru (asi 1 stonku)
- nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, približne 2 plátky
- 2 polievkové lyžice nasekaných kyslých uhoriek
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1 nasekaný strúčik cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
V stredne veľkej miske zmiešame tuniaka, zeler, cibuľu, uhorky, citrónovú šťavu, cesnak a namiesto majonézy použijeme buď biely jogurt, alebo hodvábne (silken) tofu.
Dochutíme soľou a korením (približne pol lyžičky soli a štvrť lyžičky korenia) a máme grottovo.
Ak chcete recept ešte vylepšiť, môžete si doma vyskúšať pripraviť citrónovú zálievku – vinaigrette.
Dresing si vyrobíte tak, že zmiešate tri polievkové lyžice olivového oleja, dve polievkové lyžice citrónovej šťavy a štvrť čajovej lyžičky dijonskej horčice.
Pridáte čerstvé bylinky ako kôpor, petržlenová vňať alebo pažítku a soľ a korenie podľa chuti.
Dresing by mal byť jemne kyslý, trošku slaný, mierne štipľavý a bylinkový a zároveň by mal zdôrazňovať chuť samotného šalátu.
Ochutnajte tuniakový sendvič od Grotto
Balené sendviče od Grotto sú ideálnou voľbou na chvile, keď nemáte čas variť a chcete si niečo zajesť ihneď alebo si narýchlo niečo vziať so sebou do práce či na výlet do prírody.
Ak ste fanúšik tuniaka, určite si z našej ponuky vyberte tuniakový sendvič Grotto. Osloví vás dokonale vyladenou kombináciou pravého tuniaka, vajíčka, horčicového dresingu a ľadového šalátu.
A čo je najlepšie, v jednom balení si ho môžete vychutnať hneď dvakrát. Ponáhľajte sa však, v regáloch sa nikdy dlho neochladí.