S kuracím mäsom v polievke
Doteraz ste si hummus dopriali len ako dip k zeleninovým hranolčekom alebo v podobe nátierky? Vedzte, že keď si raz pripravíte hummusovú polievku, budete ho milovať ešte viac.
Keď k nemu pridáte opražené kúsky kuracích pŕs rovno z panvice, vám aj vašim najbližším naservírujete poriadnu porciu prospešných bielkovín.
Hummus a kuracie prsia podlejte kuracím vývarom a pridajte narýchlo opečené farebné papriky a cibuľu. Aby bola polievka krásne hustá a vytvorili ste tiež farebný kontrast, pridajte do nej čiernu quinou alebo ryžu.
Zdroj: Eating Well
Potom už len stačí polievku dochutiť sušenou červenou paprikou, soľou a korením a výdatný pokrm máte hotový.
Kuracia polievka, samozrejme, nie je jediná, ktorú môžete obohatiť zopár lyžicami hummusu. Vaše chuťové poháriky si prídu na svoje aj v polievke z batatov, tekvice alebo brokolice.
S cviklou v hummusovom rizote
Rovnako ako k sebe patrí debrecínka a andalúzsky dresing, tak je aj spojenie hummusu s cviklou jedno z najchutnejších, aké si dokážete predstaviť.
Dôkazom toho, že cícerová nátierka sa k zelenine naozaj hodí, vás presvedčí aj toto chutné rizoto.
Zdroj: VE Eat, Cook, Bake
Do rizota pripraveného z hummusu a cvikle sa budete chcieť pustiť nielen vďaka jeho chuti, ale aj výzoru. Keďže jesť by mali aj vaše oči, tento recept je na to ideálny.
Na krásne červené a krémové rizoto si prichystajte:
- 500 g ryže
- 280 g hummusu
- 500 g predvarenej cvikle
- 2 šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 120 ml bieleho vína
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- šťavu z polovice limetky
Najskôr dajte variť ryžu v dostatočnom množstve osolenej vody. Kým sa bude ryža variť, nakrájajte nadrobno šalotky a cesnak a nechajte ich na panvici dozlatista opiecť.
V tento moment panvicu podlejte bielym vínom a chvíľku povarte, kým sa z vína nevyparí alkohol. Panvicu odložte nabok a vymeňte ju za mixér. Doň vložte hummus, cviklu a všetky ostatné ingrediencie.
Teraz skontrolujte ryžu, mala by byť hotová. Keď je tak, pridajte do nej glazovanú šalotku s cesnakom a tiež zmixovanú cviklovo-hummusovú zmes.
Opatrno všetko premiešajte a chutné rizoto vhodné aj pre vegánov môžete servírovať.
Do vegánskych sendvičov
Dali by ste si niečo hummusové pod zub, no na veľké varenie nemáte čas? Na to sú sendviče s bohatou zeleninovou náplňou a mäkkým pečivom ako stvorené. Možno si poviete: „Veď aj ich príprava zaberie nejaký čas.” Máte pravdu, avšak len vtedy, keď ste ešte neobjavili ľahké rastlinné sendviče Sunshine Vege od Grotto.
Ich zloženie totiž spĺňa presne to, čo si pri rastlinnom hummusovom sendviči predstavíte – jemný bielkovinový chlebík potretý cícerovou nátierkou a plnený marinovaným tofu, strúhanou mrkvou, reďkovkou, sušenými paradajkami a valeriánom. Už sa vám zbiehajú slinky? Navštívte najbližšie predajné miesto a zahryznite sa doň s plnou chuťou.
Krémové hummusové cestoviny
Nech hummus pridáte do akéhokoľvek receptu, vždy jedlu dodá krémovú štruktúru a jemnú chuť. To je predpoklad aj na skvelú cestovinovú omáčku, čo poviete?
Zdroj: This Savory Vegan
Postačí vám na ňu 20 minút času a tieto ingrediencie:
- 250 g špagiet či iných obľúbených cestovín
- 3 – 4 sušené paradajky v oleji
- lyžica na slnku sušených paradajok
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g hummusu
- pohár vody z cestovín
- 2 hrste mladého špenátu
- soľ a korenie
Do hrnca s vodou dajte asi na 10 minút variť cestoviny. Z vody si nechajte približne jednu šálku, zvyšok môžete vyliať. Podarilo sa? Skvelé.
Na pomoc si zoberte hlbšiu panvicu, na ktorej zľahka osmažíte oba druhy paradajok rozkrájaných na menšie kúsky a nasekaný cesnak. Asi po dvoch až troch minútach do panvice pridajte cestoviny aj hummus.
Všetko spolu poriadne premiešajte a podlejte cestovinovou vodou, kým nebude konzistencia tak akurát. Cestoviny dozdobte mladým špenátom, dochuťte soľou a korením a na tanier ich servírujte priamo z panvice. Príprava tohto receptu nie je vôbec náročná, no vďaka jeho chuti si ho budete chcieť robiť každý deň.
Do miešaných aj plnených vajíčok
Patríte medzi ľudí, ktorí si nevedia predstaviť víkendové raňajky bez vajíčok? Krémovej hummusovej praženici iste neodoláte.
K obvyklému počtu vajíčok jednoducho pridajte pár lyžíc hummusu už počas varenia. A výsledok? Budete sa samých seba pýtať, prečo ste na túto chuťovú kombináciu neprišli skôr. Rovnako chutný variant si môžete pripraviť aj s vajíčkami natvrdo.
Z uvareného vajíčka vylúpnite žĺtok, zmiešajte ho s trochou hummusu, korenia a uvarené bielko opäť naplňte zmesou, ktorá vám vznikla. Jednoduché, čo poviete?
Hummusové brownies
Po raňajkách, polievke a hlavných chodoch plných cícerovej dobroty padne vhod ukončiť hostinu sladkým dezertom. Áno, tušíte správne. Opäť bude plný hummusu.
Zdroj: Coffee and Champagne
Najskôr si však budete musieť pripraviť hummus v sladkej čokoládovej verzii, ktorá pozostáva z týchto prísad:
- 300 g predvareného a umytého cíceru
- 5 lyžíc javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 6 lyžíc kakaa
- štipka soli
Umyté a vysušené bobule cíceru hoďte do mixéra spolu s kakaom a vanilkovým extraktom. Na začiatok však použite len zhruba tri lyžice javorového sirupu. Keď bude po vymixovaní hummus málo sladký, ľahko doň pridáte jednu-dve lyžice navyše.
Rovnako tak môžete do zmesi priliať troška vody, ak sa vám hummus bude zdať príliš hustý. Teraz sa už nerušene môžete pustiť do pečenia netradičných brownies. Budete na ne potrebovať.
- 2 vajíčka
- 50 g cukru
- 250 g čokoládového hummusu
- 40 g hladkej múky
- 25 g kakaa
- ¼ lyžičky kypriaceho prášku
- čokoládové piliny
- štipka soli
Do väčšej misky rozbite vajíčka, pridajte cukor, pripravený čokoládový hummus a všetko dobre zmiešajte.
Zo skrinky vyberte aj menšiu misku, v ktorej zase zmiešate múku, kakao, kypriaci prášok a štipku soli. Keď sa vám ingrediencie navzájom prepoja, preklopte ich do misky s hummusom.
Prisypte do nej asi polovicu pripravených čokoládových pilín a jemno zmiešajte.
Vyberte si troška vyšší plech a vložte doň papier na pečenie. Ten môžete zľahka potrieť maslom, aby sa brownies po upečení dali lepšie vybrať. Teraz už len rovnomerne vylejte čokoládovú zmes na plech.
Ešte vám zostáva vysypať na povrch zvyšok čokoládových pilín a nechať brownies asi 30 minút piecť pri 180 °C.
Hotový hummusový dezert nechajte vychladnúť a rozkrájajte ho na menšie kocky. Garantujeme vám, že po tomto dezerte zostane len špinavý plech.