Donedávna sme si nevedeli ani len predstaviť recepty bez mäsa, nieto bez suroviny živočíšneho pôvodu. Je to predovšetkým tým, že sme ako národ zvyknutí konzumovať mäso ako základ stravy.
„ Nebol by to predsa riadny nedeľný obed bez rezňov, bryndzákov alebo segedínu. " Kuchyne a návyky ľudí sa však menia, občasné vylúčenie mäsa z jedálničku je nám všetkým známe a vegetariánske recepty by pre väčšinu z nás nebol problém pripraviť.
Avšak ako vylúčiť aj vajíčka, mlieko alebo smotanu keď sme zvyknutí dať tieto suroviny aj do šalátu? Ako sa im úplne vyhnúť keď nepoznáme vegánske recepty?
My sme vyriešili tento problém za Vás a našli pár úžasne vyzerajúcich a chutných jedál, ľahkých na prípravu aj pre Váš žalúdok. Potešíte nimi nielen svoje zdravie a životné prostredie, ale zistíte, že sú veľmi chutné! Nech sa páči:
1.Vegánska Paella.
Typické španielske jedlo, ktoré sa pripravuje na rôzne spôsoby väčšinou s kombináciou mäsa a morskými plodmi sa dá spraviť úplne inak. Je to veľmi jednoduché a viete to pripraviť už do 30 minút.
Výber zeleniny môže byť čisto na Vás, je to teda ideálny recept ak neviete čo so všetkými surovinami, ktoré máte v chladničke a nemáte čas ísť na veľký nákup.
Základom je okrem zeleniny ryža, zeleninový vývar a šafrán:
Nakrájajte si zeleninu- 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 červené papriky, 2 mrkvy, 200 gramov cherry paradajok, 200 gramov špenátu, 250 gramov zeleného hrášku – mrazený alebo čerstvý, 100 gramov olív
Zmiešajte šafrán (ak nemáte môžete použiť kurkumu) v litri zeleninového vývaru
Na panvici na olivovom oleji upražte cibuľu a cesnak až do sklovista
Pridajte postupne papriku, mrkvu a poduste 3 až 5 minút
Potom pridajte zvyšok zeleniny a ryžu
Dobre všetko premiešajte a po pár minútach pridajte postupne horúci zeleninový vývar. Varte na strednom ohni niekoľko minút odkryté 15-18 minút. Ak bude potrebné pridajte viac vývaru. V posledných minútach zvýšte oheň aby ste mali zeleninu čo najviac chrumkavú.
Potom odstavte oheň, prikryte panvicu a nechajte to pár minút odpočívať.
Čas podávať!
Hotovú Paellu môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou a kúskami citrónu.
Zdroj: Vegánska Paella
2.Cestoviny so šošovicovou bolognese
Bolonské špagety sú nám asi všetkým známe. Čo tak si ich spraviť trochu inak?
Budete potrebovať:
- 300 gramov Šošovice – čím menšia, tým lepšia!
- 1 veľkú cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 krát mrkva a zeler
- 100 ml paradajkového pretlaku
- 200 ml červeného vína
- 3 stredne veľké paradajky
- Liter zeleninového vývaru (bujónu)
- 2 lyžičky balzamikového octu
- 150 gramov vlašských orechov
- Oregano alebo tymián
- Čierne korenie
- Štipku soli
Príprava receptu:
Na olivovom oleji orestujte cibuľku do sklovita
Pridajte mrkvu, zeler a cesnak, pokračujte vo varení a miešaní asi 5 minút. Pridajte bylinky a korenie.
Primiešajte paradajkový pretlak a červené víno. Nechajte pár minút variť.
Pridajte paradajky, šošovicu, vlašské orechy a vývar.
Priveďte do varu a prikryte. Duste približne 20 až 30 minút.
Keď je šošovica mäkká, odstráňte pokrývku a nechajte chvíľu variť.
Okoreňte, pridajte balzamikový ocot a zamiešajte.
Varte ďaľšie 3-4 minútky.
Môžeme podávať!
Zdroj: Šošovicové cestoviny
3.Zázvorovo- sezamové tofu so zeleninou
Daľší ľahký a chutný recept do 30 minút.
Na prípravu budeme potrebovať nasledujúce suroviny:
200 gramov ryže
Štipka citrónovej šťavy
3 lyžičky sezamového oleja (ak nemáte stačí olivový)
2 červené a 2 zelené papriky nakrájané na tenké plátky
350 gramov tofu
2 mrkvy nakrájané na koliečka
1 brokolicu nakrájanú na čo najmenšie kúsky
5 strúčikov cesnaku
Zázvor
70 ml sójovej alebo tamarinovej omáčky
80 ml javorového sirupu
2 až 3 lyžičky omáčky siracha
1 polievková lyžica pomarančovej šťavy
Čierne korenie a soľ na dochutenie
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
Koriander a sezamové semienka na ozdobenie
Návod na prípravu:
Ryžu pripravíme podľa návodu na obale. Po dovarení vložte ryžu do misy so štipkou citrónovej šťavy, čiernym korením a lyžičkou sezamového oleja. Následne premiešajte.
Vysušte tofu v papierovej utierke, položte naň ťažký predmet ako napríklad knihu na 5 minút, potom pokrájajte na malé kocky.
Na rozpálenej panvici so sezamovým olejom na strednom ohni opražte nakrájané tofu približne 5-7 minút do zlatista. Tofu vyberte z panvice bokom.
Na panvicu pridajte papriku, mrkvu a brokolicu. Varte 3 až 4 minúty.
Potom pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a zázvor a varte ďaľšie 3 minúty. Občas premiešame.
Pridajte sójovú alebo tamarinovú omáčku, javorový sirup, pomarančovú šťavu, soľ a čierne korenie.
Zmiešajte kukuričný škrob v miske spolu so 60 ml vody pokým zmes nezhustne.
Následne primiešajte aj spolu s odloženým tofu.
Ozdobte koriandrom a sezamovými semiačkami.
A je to!
Zdroj: Zázvorovo- sezamové tofu
4.Sendvič Sunshine Vege
Ak však nestíhate môžete zvoliť rýchlu mňam variantu v podobe nášho sendviča Sushine. Rastlinné zloženie v spojitosti s tofu nátierkou Lunter vás prekvapí chuťou a spríjemní Vám nielen Vaše cesty ale aj zážitky.