Túto pochúťku si dokážete upiecť niekoľkými rôznymi spôsobmi, na ktoré sa teraz spolu pozrieme.
Najťažší spôsob je ten pôvodný. Kebab mäso sa totižto pečie na vertikálnom grile a postupne sa z neho režú kúsky, ktoré putujú do žemle, tortilly alebo bagety.
Aby ste si kebab mäso upiekli podľa tradičného receptu, nemusíte mať doma obrovský gril ako z reštaurácie. V súčasnosti si viete zaobstarať menší vertikálny gril, ktorý slúži práve na domáce pečenie.
Ako na to?
Skôr ako sa pustíte do pečenia, vyberte si mäso. Bežne sa na prípravu kebabov používa jahňacie alebo kuracie stehno.
Tradičný kebab sa robí z jahňacieho mäsa.
Z neho si zoberte mäsitú časť a nakrájajte ju na väčšie tenké plátky. Ďalej prichádza na rad marináda.
Tú si môžete pripraviť na niekoľko spôsobov. Ako príklad uvádzame nasledujúci postup.
Zmiešajte dokopy tieto ingrediencie:
- 1 ČL celej rasce
- ½ ČL koriandru
- 1/3 ČL celého korenia
- 1 ČL cesnakového prášku
- 2 semienka kardamonu
- 1 ČL škorice
- 1 ČL soli
- 1 ČL papriky
- 1 ČL bieleho korenia
Následne si nasekajte lístky mäty, petržlenovej vňate a jednu veľkú cibuľu pokrájajte na mesiačiky. Suroviny vložte do mixéra a pridajte k nim nakrájanú červenú papriku. Všetko zalejte troškou olivového oleja a šťavou z polovice limetky.
Zmes, ktorá vznikne po vymiešaní, spojte s koreninovým práškom. Urobíte si tak marinádu, v ktorej obalíte všetky kúsky mäsa.
Keď máte túto časť hotovú, nasleduje pečenie. Plátky mäsa si po jednom napichajte na kovovú grilovaciu tyč.
Takto vyzerajú naukladané plátky mäsa, ktoré sa grilujú niekoľko hodín.
Ako sme spomínali vyššie, mäso môžete piecť na domácnom vertikálnom grile. Druhou možnosťou je, že ho napichnete na klasický ražeň a krútením ho budete piecť na vonkajšom grile.
Dĺžka pečenia závisí od toho, aké mäso ste si vybrali. Jahňacie a hovädzie vám zaberie viac času než kuracina. Na takúto dobrotu sa však určite oplatí čakať.
Mäso nakrájajte na takéto menšie kúsky (rezančeky) a vložte do tortilly alebo žemle.
Uľahčite si to
Ak si chcete prípravu kebab mäsa uľahčiť, máme pre vás jeden tip. Namiesto celého stehna si kúpte hotové rezne a nakrájajte ich na menšie kúsky.
Tie obaľte v marináde a pre lepšiu chuť ich v nej nechajte postáť najmenej tri hodiny.
V ideálnom prípade nechajte mäso v marináde aspoň tri hodiny.
Pred pečením mäso napichajte na kovové špajle a uložte ho na okraj pekáča tak, aby bolo mierne vo vzduchu.
Samotné pečenie trvá niečo vyše hodiny. Mäso by sa totižto malo piecť 35 minút z jednej a 35 minút z druhej strany. Pri hovädzom sa môže pečenie predĺžiť.
Namiesto plátkov zo stehna môžete opekať takéto mäsové kocky.
Keď budete mať mäso hotové, nakrájajte ho na menšie rezančeky. A či ho uložíte do tortilly alebo žemle, to necháme na vás.
Recept z mletého mäsa
Pre niekoho niečo nemysliteľné, pre iných zas plnohodnotná náhrada tradičného kebab mäsa.
Hovoríme o recepte, pri ktorom sa plátky nahrádzajú mletým mäsom.
Postup spočíva v tom, že zmiešate hovädzie mleté s plátkami slaniny, cibuľkou, cesnakom a koreninami (soľ, korenie, koriander, rasca, oregano a škorica).
Kebab rezančeky z mletého mäsa.
Všetky prísady dajte do mixéra a po vymiešaní ich sformujte do rolády. Následne ju vložte do alobalu a prepichnite po dĺžke dvomi kovovými špajľami.
Podobne ako pri predošlom postupe, aj tentoraz uložte roládu tak, aby bola mierne vo vzduchu a mohli ste ju otáčať.
Mäso sa pečie zhruba 1,5 hodiny, a to pri teplote 80 ºC. Posledných 10 – 15 minút zvýšte teplotu až na 250 ºC.
Týmto sa však príprava mäsa nekončí. Narežte ho klasicky na rezančeky a pre dokonale chrmukavú chuť ich dopečte na panvici. Priamo odtiaľ ich vložte do žemle, bagety alebo tortilly.
Grotto bageta Kebab je chutná i sýta.
A nezabudnite. Chutné kebab mäsko nájdete aj v jednej z našich Grotto bagiet. Zastavte sa na najbližšej čerpacej stanici alebo v obchodnom reťazci a presvedčte sa sami.