Existuje viacero dresingov, omáčok či dipov, ktoré dávno prekonali hranice svojich krajín a získali si svetovú popularitu. Za všetky spomeňme napríklad grécke tzatziki, americký blue cheese dip či ázijskú srirachu.
Za exotikou však netreba chodiť ďaleko. Tieto chutné ikonické omáčky si pomocou našich receptov poľahky pripravíte aj v pohodlí vlastnej kuchyne. Prajeme vám dobrú chuť.
1. Blue Cheese dip
Dresing z modrého syra je jednou z najobľúbenejších omáčok v USA. Vo väčšine reštaurácií ho servírujú k šalátom či kuracím krídlam buffalo.
Na omáčku potrebujeme:
- modrý syr (napríklad niva, gorgonzola, roquefort)
- majonézu
- cesnak
- kyslú smotanu
Modrý syr si nastrúhame nahrubo do misky, pridáme prelisovaný cesnak, kyslú smotanu a majonézu.
Dresing z modrého syra sa výborne hodí ako dip ku grilovanému mäsu, zemiakovým lupienkom a hranolkám, či len mrkve, uhorke alebo zelerovej stonke nakrájaným na tyčinky.
2. Tisíc ostrovov
Omáčka známa ako tisíc ostrovov je populárnym dresingom v americkej kuchyni. Názov je odvodený od súostrovia Thousand Islands v Kanade.
Má príjemnú sladkasto-kyslastú chuť a používa sa ako dresing do sendvičov a hamburgerov alebo ako omáčka k morským plodom či grilovanej zelenine.
Na jej prípravu potrebujeme:
- vajíčko
- šálku majonézy
- šálku jogurtu
- lyžičku worcestrovej omáčky
- cibuľu
- cesnak
- kečup
- červenú papriku
- kyslú uhorku
- trocha cukru
- soľ a peper
Vajíčko, cibuľu, kyslú uhorku a trošku cesnaku si nakrájame úplne nadrobno. Spolu so všetkými zvyšnými ingredienciami vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme, až kým zmes nebude mať jemne ružovú farbu.
3. Tzatziki
Tzatziki sú obľúbenou gréckou omáčkou, ktorá sa podáva ako predkrm alebo príloha predovšetkým k tradičným gréckym jedlám z mäsa – souvlaki a gyrosu.
Na tento recept potrebujeme:
- grécky jogurt
- šalátovú uhorku
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- kôpor
- olivový olej
Nastrúhame uhorku najemno a rozmiešame ju v miske s gréckym jogurtom. Zmes dochutíme zvyšnými prísadami a dobre premiešame. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme aspoň na hodinu odležať v chladničke.
Podávame ako prílohu k rybám, šalátu či pečenému mäsu, prípadne servírujeme s chlebíkom ako samostatné jedlo.
4. Sriracha
Čili omáčka sriracha je najpoužívanejším dipom v thajskej či vietnamskej kuchyni a jedno z najobľúbenejších dochucovadiel sveta.
Na jej prípravu budeme potrebovať tieto suroviny:
- čili papričky
- cesnak
- trstinový cukor
- soľ
- voda
- jablčný ocot
Nakrájame si čili papričky a spolu s cesnakom, soľou, cukrom a trochou vody ich rozmixujeme v mixéri. Zmes nalejeme do pohára s viečkom a necháme päť dní odležať pri izbovej teplote. Každý deň premiešame.
Po piatich dňoch skvasený obsah pohára vylejeme do mixéra, pridáme ocot a všetko rozmixujeme na hladkú pastu, ktorú následne precedíme cez sitko. Výslednú zmes naložíme do malých pohárov a sterilizujeme.
Srirachou si môžete dochutiť polievky, šaláty, ryžové rezance, jarné závitky, morské plody či rôzne druhy mäsa.
5. Guacamole
Guacamole je avokádová salsa, ktorá pochádza ešte z dôb Aztékov.
Na guacamole potrebujeme:
- zrelé avokáda
- rajčiny
- citrónovú šťavu
- soľ
- čierne korenie
- čili
Avokáda rozpolíme, vyberieme kôstky a lyžičkou vydlabeme dužinu do misky. Vidličkou alebo pučidlom na zemiaky dužinu roztlačíme na jemnú pastu. Pridáme nadrobno nakrájané rajčiny a čili, polejeme citrónovou šťavou, dochutíme soľou a korením a všetko dôkladne premiešame.
Guacamole sa výborne hodí ako dip k nachos, ale aj ako pomazánka či prísada k ďalším jedlám.
6. Jablkové čatní
Čatní je názov pre mnoho druhov omáčok, ktoré sa používajú v indickej kuchyni. Konzistenciou sa nachádza niekde medzi salsou a marmeládou a používa sa na dochutenie hlavného jedla.
My si pripravíme chutné čatní z jabĺk, na ktoré budeme potrebovať:
- jablká
- zázvor
- škorica
- hrozienka
- cesnak
- cibuľu
- čili
- klinčeky
- cukor
- karí
- balzamikový ocot
Jablká nastrúhame a cibuľu, cesnak a zázvor si nakrájame nadrobno. Spolu s ostatnými ingredienciami nasypeme do hrnca a podlejeme vodou.
Za občasného miešania varíme približne hodinu, kým sa jablka nerozvaria a zmes nezhustne. Horúcu zmes nalejeme do pohárov, zaviečkujeme, otočíme dnom nahor a necháme vychladnúť.
Jablkové čatní je výborná príloha ku grilovanému či pečenému mäsu a zelenine. Vyskúšajte si ho pripraviť aj z iných druhov ovocia.
7. Salsa roja
Salsa roja je tradičnou omáčkou z Mexika. Je jednou z najobľúbenejších príloh k tacos či k iným špecialitám po celom území krajiny a tak nečudo, že má asi “milión” rôznych variánt. Všetky však spája rovnaký základ – rajčiny a čili.
Na tento recept potrebujeme:
- paradajky
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- koriander
- čili
- šťava z limetky
Paradajky ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky a krátko povaríme. Pridáme čili, prelisovaný cesnak a koriander. Všetko podusíme na kašu a následne rozmixujeme. Dochutíme soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou.
Podávame k nachos alebo ako dresing do mexickej tortilly.
Bonusový tip: Andalúzsky dresing z Grotto bagety
Andalúzsky dresing napriek svojmu názvu nemá s Andalúziou žiadnu spojitosť. Táto chutná omáčka v skutočnosti pochádza z Belgicka, kde sa tradične servíruje k belgickým hranolčekom.
Na jej prípravu potrebujeme:
- šálku majonézy
- paradajkovú pastu
- cibuľu
- zelenú a červenú papriku
- cesnak
- mletú papriku
- citrónovú šťavu
Do misky si dáme majonézu a pridáme paradajkovú pastu, prelisovaný cesnak a najemno nakrájaú cibuľu a papriky. Dochutíme soľou, mletou paprikou a citrónovou šťavou. A nakoniec všetko dobre rozmixujeme.
Andalúzsky dresing sa výborne dopĺňa s chuťou pečeného a údeného mäsa. Preto ho pridávame aj do najobľúbenejšej bagety medzi Slovákmi – našej debrecínky.