Panini na netradičný spôsob: Skúste niektorú z týchto 7 náplní

Avokádo s grilovaným kuracím mäsom

Kúzlo chuti lahodných panini si nemusíte dopriať len v talianskej reštaurácii či stánku s občerstvením. Skutočné delikatesy zvládnete pripraviť aj v pohodlí domova, a to aj s obyčajným pečivom.

Jednou z chuťoviek, ktorú máte hotovú za pár minút, sú panini s avokádom a grilovaným kuracím mäskom. Na ľahkú večeru pre dvoch okrem pol hodiny vášho času potrebujete:

  • 4 krajce jemného chleba
  • 1 avokádo
  • 2 väčšie paradajky
  • 4 plátky syra
  • 250 g kuracích pŕs
  • soľ a korenie

Zdroj: Simply Quinoa

Či použijete obyčajný biely, celozrnný alebo iný chlebík, to necháme na vás. Odporúčame použiť ten, ktorý v sebe nemá veľké diery. Inak by cez ne mohla náplň pri zapekaní vytiecť. A to predsa nechcete, však?

Začnite tým, že si predhrejte gril alebo iný zapekací prístroj. Keď bude rozpálený, položte naň kuracie prsia a pár minút pogrilujte.

Prsia netreba pripravovať príliš dlho, aby zostali krásne šťavnaté. Mäso odložte z grilu a rozmiešajte celé avokádo. Teraz ním rovnomerne potrite jednu stranu každého krajca chleba.

Na natretú stranu pridajte kolieska paradajky a podľa chuti posoľte a okoreňte. Prsia rozkrájajte na menšie pásiky a položte na paradajky. Stačí už len prikryť plátkom syra, uzavrieť druhým krajcom chleba a nechať 5 až 10 minút grilovať.

Keď máte uzatvárací gril, stačí jedným okom kontrolovať, aby vám panini neprihoreli. Keď grilujete len na jednej ploche, bude treba panini pretočiť a zapiecť z oboch strán.

Tak či onak, avokádové panini najlepšie chutia hneď potom, ako ich z grilu preložíte na tanier a rozkrojíte na polovicu.

Grilovaná cuketa so slaninou a mozzarellou

Zdroj: Delish

Aj pri ďalšom chutnom spojení zeleniny, mäsa a syra vám začnú vaše chuťové poháriky pracovať ešte skôr, než si panini pripravíte.

Aby ste si ich dopriali čo najskôr, nebudeme vás už dlhšie zdržovať. Prichystajte si teda:

  • 6 plátkov slaniny
  • polovicu väčšej cukety
  • olivový olej
  • žltú a červenú paradajku (alebo dve červené)
  • 1 dlhšiu ciabattu
  • 1 mozzarellu
  • čerstvú bazalku
  • soľ a korenie

Na rozohriatej panvici krátko osmažte plátky slaniny. Keď budú krásne zlaté a chrumkavé, preložte ich na papierový obrúsok.

Potom po dĺžke rozkrojte cuketu na štvrtiny, pokropte ich olivovým olejom a pridajte soľ s korením.

Medzitým si rozohrejte gril a položte naň cuketové štvrtiny. Cukete budú stačiť dve minútky, kým nebude jemne zhnednutá a poddajná.

Cuketu na grile vystriedajte za rozkrojenú ciabattu a jej vnútro pokropte olivovým olejom. Na jej spodnú časť postupne poukladajte cuketové pásiky, slaninu, plátky mozzarelly, rajčín a trošku bazalky.

Všetko osoľte a okoreňte, zatvorte druhou polovicou ciabatty, obe jej vonkajšie strany potrite trochou oleja a dajte zapiecť na 6 až 8 minút. Teraz sa do nich už len s chuťou pustiť.

Pečené hovädzie s čedarom a jablkom

Zdroj: Just A Little Bit Of Bacon

Pripravovali ste si doma pečené hovädzie mäso a troška vám zvýšilo? Máme tu jeden tip.

V tomto recepte nielen zužitkujete zvyšok hovädzieho, ale si tiež doprajete sladkastú a sviežo kyslú chuť ovocia. Idete do toho? Ak áno, budete potrebovať:

  • 8 krajcov chleba alebo iného pečiva
  • 350 g pečeného hovädzieho
  • 6 plátkov čedaru
  • 1 jablko
  • olivový olej
  • ¾ pohára majonézy
  • čerstvý chren
  • 2 stredné cibule

Najskôr si pripravte chrenovú omáčku, ktorá panini dodá nezameniteľnú chuť. Ako na to? Čerstvý chren ošúpte a nastrúhajte na dve lyžice. Najemno nasekajte cibuľky a zmiešajte ich dokopy s majonézou.

Ďalší postup už poznáte. Jednu stranu štyroch krajcov pečiva potrite olivovým olejom a rovnomerne na ne poukladajte plátky hovädzieho, jablka a čedaru.

Stačí už len prekryť ďalším pečivom, potrieť ho olejom a nechať zapiecť 3 až 4 minútky z každej strany. Keď je pečivo krásne chrumkavé, dajte dolu vrchný krajec chleba a až teraz ho potrite chrenovou omáčkou.

Vrch vráťte naspäť a môžete sa do panini nerušene zahryznúť.

Grilovaný baklažán s bazalkovým dresingom

Zdroj: Taste of Home

Aj vám doteraz chýbali vegetariánske panini? Nezúfajte. Tento recept je práve pre vás. A môžete mať istotu, že vám ho budú závidieť aj mäsožravci.

Na náplň bezmäsitých panini si prichystajte tieto ingrediencie:

  • 1 baklažán
  • 2 sladké červené papriky
  • ciabatty alebo iné pečivo
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • 8 plátkov syra

Nezaobídete sa ani bez bazalkového dresingu, na ktorý budete potrebovať:

  • ¾ pohára majonézy
  • čerstvá bazalka a pažítka
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu
  • lyžica citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ

Ani táto náplň panini vás dlho hladných nenechá. Dresing totiž pripravíte tak, že všetky ingrediencie jednoducho hodíte do mixéra a necháte ich chute pekne spojiť.

Baklažán a papriky rozkrájajte na väčšie kúsky a rukami ich premasírujte s olivovým olejom a na jemnom ohni ich z oboch strán pogrilujte asi štyri až päť minút. Keď papriky troška vychladnú, rozkrájajte ich na malé pásiky.

V ďalšom kroku nezostáva nič iné, než na ciabattu rozotrieť dresing, položiť naň kolieska baklažánu, papriku a plátky syra. Teraz už len celé zakryte a nechajte dozlatista zapiecť.

Pečená maslová tekvica s mozzarellou

Zdroj: Oh My Veggies

Kým ostatné štyri recepty zvládnete za pár minút, na ten nasledujúci si vyčleňte aspoň hodinu. Nemusíte mať žiadny strach, najviac práce bude mať vaša rúra. V nej totiž bude pomaly mäknúť maslová tekvica.

Poďme pekne poporiadku. Okrem jednej, stredne veľkej maslovej tekvice si pripravte:

  • 8 kúskov pečiva
  • mozzarellu
  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • čerstvú šalviu alebo inú bylinku podľa chuti

Zo všetkého najskôr si predhrejte si rúru na 200 °C. Olúpanú tekvicu rozkrájajte na asi centimetrové kolieska, potrite ich olivovým olejom, osoľte a okoreňte.

Rozmiestnené kolieska na plechu vložte do rúry a sledujte, kým okraje tekvice nezačnú jemne hnednúť. Vtedy by mali byť krásne mäkké a vy ich môžete vytiahnuť z rúry von.

Dobrá správa je, že tú najťažšiu časť máte za sebou, pretože teraz už len stačí na chlieb potretý olejom poukladať tekvicu, mozzarellu a bylinky. Farebné ingrediencie prekryte druhým chlebom a dajte zapiecť.

Pečené jahody so syrom brie a čokoládou

Zdroj: How Sweets Eats

Pri pečených ingredienciách ešte chvíľu zostaneme. Tentokrát nebudete piecť ani mäso, ani zeleninu, ale ovocie, pretože panini chutia skvele aj nasladko. Neveríte? Tento recept vás o tom presvedčí.

Na dve sladké panini, ktoré sa hodia ako dezert, budete potrebovať:

  • 6 väčších jahôd
  • 4 krajce chleba
  • 80 g syra brie
  • 50 g tmavej čokolády
  • 30 g masla
  • olej
  • soľ

V rúre tentokrát budete piecť jahody, ktoré treba rozkrojiť na štvrtiny, jemne ich potrite olejom a doprajte im malú štipku soli. Takto pripravené ich nechajte piecť asi 20 minút pri 190 °C.

Kým sa budú piecť jahody, potrite jednu stranu dvoch krajcov chleba maslom. Otočte ich a na jeden z chlebov poukladajte plátky brie a čokolády.

Na čokoládu ešte prídu opečené jahody a ďalšia vrstva syra, ktorú prikryjete vrchným krajcom chleba.

Pripravené sladké panini stačí už len dve-tri minútky zapiecť, kým sa syr nezačne roztekať a chlieb nebude krásne zlatý.

Sladkú dobrotu odporúčame servírovať na dostatočne veľkom tanieri, keďže takmer určite budete mať prsty od roztopenej čokolády a syru. Za tú chuť však troška neporiadku rozhodne stojí.

Grotto Trhané bravčové mäso s čedarom

Azda nikto, kto obľubuje mäsité jedlá, nepohrdne poriadnou porciou pomaly pečeného bravčového. A keď ho spojíte s opečenou slaninkou a mäkkučkou ciabattou, hneď sa vám musia zbiehať sliny.

Jasné, môžete stráviť hodiny prípravou originálneho trhaného mäsa, no my pre vás máme oveľa kratší a rovnako chutný variant. Tým sú Grotto panini Trhané bravčové mäso.


Grotto panini Trhané bravčové mäso pred zapečením. 

V nich si okrem vyššie spomenutých ingrediencií pochutnáte aj na strúhanom čedare a BBQ omáčke.

Trhané bravčové, samozrejme, nie sú jediné panini v Grotto ponuke. Na výber máte aj osvedčené spojenie šunky a syra, ale aj bohatú náplň slaninky s kuracím mäsom, restovanou cibuľkou a tvrdým syrom.

Chutia skvele aj priamo z chladničky, no najlepšie spravíte, keď ich po rozbalení zapečiete. Alebo si na jedny zapečené od Grotto rovno zájdite do kaviarní Café Dias.