Avokádo s grilovaným kuracím mäsom
Kúzlo chuti lahodných panini si nemusíte dopriať len v talianskej reštaurácii či stánku s občerstvením. Skutočné delikatesy zvládnete pripraviť aj v pohodlí domova, a to aj s obyčajným pečivom.
Jednou z chuťoviek, ktorú máte hotovú za pár minút, sú panini s avokádom a grilovaným kuracím mäskom. Na ľahkú večeru pre dvoch okrem pol hodiny vášho času potrebujete:
- 4 krajce jemného chleba
- 1 avokádo
- 2 väčšie paradajky
- 4 plátky syra
- 250 g kuracích pŕs
- soľ a korenie
Zdroj: Simply Quinoa
Či použijete obyčajný biely, celozrnný alebo iný chlebík, to necháme na vás. Odporúčame použiť ten, ktorý v sebe nemá veľké diery. Inak by cez ne mohla náplň pri zapekaní vytiecť. A to predsa nechcete, však?
Začnite tým, že si predhrejte gril alebo iný zapekací prístroj. Keď bude rozpálený, položte naň kuracie prsia a pár minút pogrilujte.
Prsia netreba pripravovať príliš dlho, aby zostali krásne šťavnaté. Mäso odložte z grilu a rozmiešajte celé avokádo. Teraz ním rovnomerne potrite jednu stranu každého krajca chleba.
Na natretú stranu pridajte kolieska paradajky a podľa chuti posoľte a okoreňte. Prsia rozkrájajte na menšie pásiky a položte na paradajky. Stačí už len prikryť plátkom syra, uzavrieť druhým krajcom chleba a nechať 5 až 10 minút grilovať.
Keď máte uzatvárací gril, stačí jedným okom kontrolovať, aby vám panini neprihoreli. Keď grilujete len na jednej ploche, bude treba panini pretočiť a zapiecť z oboch strán.
Tak či onak, avokádové panini najlepšie chutia hneď potom, ako ich z grilu preložíte na tanier a rozkrojíte na polovicu.
Grilovaná cuketa so slaninou a mozzarellou
Zdroj: Delish
Aj pri ďalšom chutnom spojení zeleniny, mäsa a syra vám začnú vaše chuťové poháriky pracovať ešte skôr, než si panini pripravíte.
Aby ste si ich dopriali čo najskôr, nebudeme vás už dlhšie zdržovať. Prichystajte si teda:
- 6 plátkov slaniny
- polovicu väčšej cukety
- olivový olej
- žltú a červenú paradajku (alebo dve červené)
- 1 dlhšiu ciabattu
- 1 mozzarellu
- čerstvú bazalku
- soľ a korenie
Na rozohriatej panvici krátko osmažte plátky slaniny. Keď budú krásne zlaté a chrumkavé, preložte ich na papierový obrúsok.
Potom po dĺžke rozkrojte cuketu na štvrtiny, pokropte ich olivovým olejom a pridajte soľ s korením.
Medzitým si rozohrejte gril a položte naň cuketové štvrtiny. Cukete budú stačiť dve minútky, kým nebude jemne zhnednutá a poddajná.
Cuketu na grile vystriedajte za rozkrojenú ciabattu a jej vnútro pokropte olivovým olejom. Na jej spodnú časť postupne poukladajte cuketové pásiky, slaninu, plátky mozzarelly, rajčín a trošku bazalky.
Všetko osoľte a okoreňte, zatvorte druhou polovicou ciabatty, obe jej vonkajšie strany potrite trochou oleja a dajte zapiecť na 6 až 8 minút. Teraz sa do nich už len s chuťou pustiť.
Pečené hovädzie s čedarom a jablkom
Zdroj: Just A Little Bit Of Bacon
Pripravovali ste si doma pečené hovädzie mäso a troška vám zvýšilo? Máme tu jeden tip.
V tomto recepte nielen zužitkujete zvyšok hovädzieho, ale si tiež doprajete sladkastú a sviežo kyslú chuť ovocia. Idete do toho? Ak áno, budete potrebovať:
- 8 krajcov chleba alebo iného pečiva
- 350 g pečeného hovädzieho
- 6 plátkov čedaru
- 1 jablko
- olivový olej
- ¾ pohára majonézy
- čerstvý chren
- 2 stredné cibule
Najskôr si pripravte chrenovú omáčku, ktorá panini dodá nezameniteľnú chuť. Ako na to? Čerstvý chren ošúpte a nastrúhajte na dve lyžice. Najemno nasekajte cibuľky a zmiešajte ich dokopy s majonézou.
Ďalší postup už poznáte. Jednu stranu štyroch krajcov pečiva potrite olivovým olejom a rovnomerne na ne poukladajte plátky hovädzieho, jablka a čedaru.
Stačí už len prekryť ďalším pečivom, potrieť ho olejom a nechať zapiecť 3 až 4 minútky z každej strany. Keď je pečivo krásne chrumkavé, dajte dolu vrchný krajec chleba a až teraz ho potrite chrenovou omáčkou.
Vrch vráťte naspäť a môžete sa do panini nerušene zahryznúť.
Grilovaný baklažán s bazalkovým dresingom
Zdroj: Taste of Home
Aj vám doteraz chýbali vegetariánske panini? Nezúfajte. Tento recept je práve pre vás. A môžete mať istotu, že vám ho budú závidieť aj mäsožravci.
Na náplň bezmäsitých panini si prichystajte tieto ingrediencie:
- 1 baklažán
- 2 sladké červené papriky
- ciabatty alebo iné pečivo
- olivový olej
- čierne korenie
- 8 plátkov syra
Nezaobídete sa ani bez bazalkového dresingu, na ktorý budete potrebovať:
- ¾ pohára majonézy
- čerstvá bazalka a pažítka
- 3 lyžice strúhaného parmezánu
- lyžica citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
Ani táto náplň panini vás dlho hladných nenechá. Dresing totiž pripravíte tak, že všetky ingrediencie jednoducho hodíte do mixéra a necháte ich chute pekne spojiť.
Baklažán a papriky rozkrájajte na väčšie kúsky a rukami ich premasírujte s olivovým olejom a na jemnom ohni ich z oboch strán pogrilujte asi štyri až päť minút. Keď papriky troška vychladnú, rozkrájajte ich na malé pásiky.
V ďalšom kroku nezostáva nič iné, než na ciabattu rozotrieť dresing, položiť naň kolieska baklažánu, papriku a plátky syra. Teraz už len celé zakryte a nechajte dozlatista zapiecť.
Pečená maslová tekvica s mozzarellou
Zdroj: Oh My Veggies
Kým ostatné štyri recepty zvládnete za pár minút, na ten nasledujúci si vyčleňte aspoň hodinu. Nemusíte mať žiadny strach, najviac práce bude mať vaša rúra. V nej totiž bude pomaly mäknúť maslová tekvica.
Poďme pekne poporiadku. Okrem jednej, stredne veľkej maslovej tekvice si pripravte:
- 8 kúskov pečiva
- mozzarellu
- olivový olej
- soľ a korenie
- čerstvú šalviu alebo inú bylinku podľa chuti
Zo všetkého najskôr si predhrejte si rúru na 200 °C. Olúpanú tekvicu rozkrájajte na asi centimetrové kolieska, potrite ich olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
Rozmiestnené kolieska na plechu vložte do rúry a sledujte, kým okraje tekvice nezačnú jemne hnednúť. Vtedy by mali byť krásne mäkké a vy ich môžete vytiahnuť z rúry von.
Dobrá správa je, že tú najťažšiu časť máte za sebou, pretože teraz už len stačí na chlieb potretý olejom poukladať tekvicu, mozzarellu a bylinky. Farebné ingrediencie prekryte druhým chlebom a dajte zapiecť.
Pečené jahody so syrom brie a čokoládou
Zdroj: How Sweets Eats
Pri pečených ingredienciách ešte chvíľu zostaneme. Tentokrát nebudete piecť ani mäso, ani zeleninu, ale ovocie, pretože panini chutia skvele aj nasladko. Neveríte? Tento recept vás o tom presvedčí.
Na dve sladké panini, ktoré sa hodia ako dezert, budete potrebovať:
- 6 väčších jahôd
- 4 krajce chleba
- 80 g syra brie
- 50 g tmavej čokolády
- 30 g masla
- olej
- soľ
V rúre tentokrát budete piecť jahody, ktoré treba rozkrojiť na štvrtiny, jemne ich potrite olejom a doprajte im malú štipku soli. Takto pripravené ich nechajte piecť asi 20 minút pri 190 °C.
Kým sa budú piecť jahody, potrite jednu stranu dvoch krajcov chleba maslom. Otočte ich a na jeden z chlebov poukladajte plátky brie a čokolády.
Na čokoládu ešte prídu opečené jahody a ďalšia vrstva syra, ktorú prikryjete vrchným krajcom chleba.
Pripravené sladké panini stačí už len dve-tri minútky zapiecť, kým sa syr nezačne roztekať a chlieb nebude krásne zlatý.
Sladkú dobrotu odporúčame servírovať na dostatočne veľkom tanieri, keďže takmer určite budete mať prsty od roztopenej čokolády a syru. Za tú chuť však troška neporiadku rozhodne stojí.
Grotto Trhané bravčové mäso s čedarom
Azda nikto, kto obľubuje mäsité jedlá, nepohrdne poriadnou porciou pomaly pečeného bravčového. A keď ho spojíte s opečenou slaninkou a mäkkučkou ciabattou, hneď sa vám musia zbiehať sliny.
Jasné, môžete stráviť hodiny prípravou originálneho trhaného mäsa, no my pre vás máme oveľa kratší a rovnako chutný variant. Tým sú Grotto panini Trhané bravčové mäso.
Grotto panini Trhané bravčové mäso pred zapečením.
V nich si okrem vyššie spomenutých ingrediencií pochutnáte aj na strúhanom čedare a BBQ omáčke.
Trhané bravčové, samozrejme, nie sú jediné panini v Grotto ponuke. Na výber máte aj osvedčené spojenie šunky a syra, ale aj bohatú náplň slaninky s kuracím mäsom, restovanou cibuľkou a tvrdým syrom.
Chutia skvele aj priamo z chladničky, no najlepšie spravíte, keď ich po rozbalení zapečiete. Alebo si na jedny zapečené od Grotto rovno zájdite do kaviarní Café Dias.