Chutné vegánske recepty pre každého

1. Quinoa šalát s avokádom a čiernymi fazuľkami

Potrebujete:
● 1 šálku quinoy
● 2 šálky vody
● 1 na kúsky nakrájané avokádo
● 1 šálka prepláchnutých čiernych fazulí
● 1 na kúsky nakrájaná červená paprika
● 1 šálka kukurice
● 1 nadrobno nakrájaná červená cibuľa
● 2 lyžice limetkovej šťavy
● 3 lyžice olivového oleja
● Soľ a čierne korenie podľa chuti
● Čerstvý koriander na posypanie

Postup:
1. Quinou prepláchnite pod studenou vodou a uvarte podľa návodu na obale. Nechajte vychladnúť.
2. Všetky ingrediencie, vrátane uvarenej quinoy, zmiešajte vo veľkej mise.
3. V malej miske zmiešajte limetkovú šťavu a olivový olej. Dochuťte soľou a korením.
4. Zálievku nalejte na šalát a dobre premiešajte.
5. Nakoniec posypte čerstvým koriandrom a podávajte.

2. Krémová cuketová polievka

Potrebujete:

● 2 stredne veľké cukety
● 1 cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● 1 zemiak
● 1 liter zeleninového vývaru
● 100 ml rastlinnej smotany na varenie
● Soľ, čierne korenie podľa chuti
● Olivový olej

Postup:
1. V hrnci rozohrejte olivový olej a do zlatista orestujte cibuľu a cesnak.
2. Pridajte cuketu nakrájanú na kúsky a nadrobno nakrájaný zemiak. Varte asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
3. Všetko rozmixujte dohladka a pridajte rastlinnú smotanu.
4. Dochucujte podľa chuti a podávajte s celozrnným chlebom alebo krutónmi.

3. Jarný šalát so špargľou

Potrebujete:
● 1 zväzok špargle
● 2 šálky mixu listových šalátov
● 1 šálku nakrájaných jahôd
● 1/4 šálky nasekaných mandlí
● 2 lyžice balzamikového octu
● 3 lyžice extra panenského olivového oleja
● Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:
1. Umyte a očistite špargľu. Uvarte ju do mäkka.
2. V miske zmiešajte šalátový mix, nakrájané jahody a uvarenú špargľu.
3. V malej miske zmiešajte balzamikový ocot a olivový olej. Dochuťte soľou a korením.
4. Zálievku nalejte na šalát a premiešajte.
5. Posypte nasekanými mandľami a ihneď podávajte.

Tipy pre vegánsku kuchyňu

● Experimentujte s rôznymi druhmi strukovín a celozrnných obilnín pre zvýšenie obsahu bielkovín a vlákniny vo vašich jedlách.
● Používajte sezónne ingrediencie pre najlepšiu chuť a nutričnú hodnotu.
● Nebojte sa experimentovať s korením a bylinkami pre vytvorenie zaujímavých chuťových kombinácií.
● Pripravujte si vlastné rastlinné mlieka a syry pre autentickejšiu chuť a kontrolu nad zložením.


Tieto tri jednoduché vegánske recepty sú plné chuti a výživných látok. Sú perfektným začiatkom pre tých, ktorí chcú objaviť svet vegánskej kuchyne, ale aj inšpiráciou pre skúsených vegánov. Experimentujte s ingredienciami a nechajte sa inšpirovať sezónnymi surovinami. Prajeme dobrú chuť.