Exotické recepty na domáce varenie

1. Ázijská klasika: Pad Thai

Potrebujete:
• 200 g ryžových rezancov
• 200 g kreviet alebo kuracieho mäsa, nakrájaného na kúsky
• 2 vajcia
• 1 hrnček fazuľových klíčkov
• 2 strúčiky nasekaného cesnaku
• 3 lyžice rybacej omáčky
• 2 lyžice tamarindovej pasty
• 2 lyžice cukru
• Šťava z 1 limetky
• Arašidy a nakrájaná jarná cibuľka na ozdobenie

Postup:
1. Ryžové rezance namočte do teplej vody, aby zmäkli.
2. Na panvici osmažte cesnak a pridajte krevety alebo kuracie mäso. Smažte, kým nie je mäso prepečené.
3. Pridajte vajcia a rýchlo ich rozmiešajte.
4. Zmiešajte tamarindovu pastu, rybaciu omáčku a cukor.
5. Pridajte namočené rezance a fazuľové klíčky, všetko dôkladne premiešajte.
6. Servírujte posypané nasekanými arašidmi, jarnou cibuľkou a s plátkom limetky.

Čas prípravy: 30 minút

2. Latinskoamerická chuť: Mexické tacos s carnitas

Potrebujete:
• 500 g bravčového mäsa (plece), nakrájaného na kúsky
• 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
• 2 strúčiky cesnaku, nasekané
• 1 lyžička rímskeho kmínu
• 1 lyžička mletej papriky
• 1 hrnček pomarančovej šťavy
• Soľ a čierne korenie
• Kukuričné tortilly
• Čerstvý koriander, limetka a salsa na podávanie

Postup:
1. Na panvici orestujte bravčové mäso, cibuľu a cesnak.
2. Pridajte rímsky kmín, mletú papriku, soľ, korenie a pomarančovú šťavu. Varte na miernom ohni, kým mäso nezmäkne a šťava sa neodparí.
3. Potom mäso opečte na panvici do chrumkava.
4. Podávajte v kukuričných tortillách s čerstvým koriandrom, limetkou a salsou.

Čas prípravy: 30 minút (plus čas na varenie mäsa)

3. Stredomorské osvieženie: Grécky šalát

Potrebujete:

• 2 veľké paradajky, nakrájané na kúsky
• 1 uhorka, nakrájaná na kolieska
• 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
• 150 g syru feta, nakrájaného na kocky
• 100 g čiernych olív
• 2 lyžice olivového oleja
• Šťava z 1 citróna
• Soľ, čierne korenie, sušené oregano

Postup:
1. Všetky zeleninové ingrediencie zmiešajte v miske.
2. Pridajte syr feta a olivy.
3. Pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou.
4. Dochuťte soľou, čiernym korením a oreganom.

Čas prípravy: 15 minút

4. Indické korenie: Kuracie tikka masala

Potrebujete:
• 500 g kuracích kúskov
• 1 šálka bieleho jogurtu
• 2 lyžičky garam masala
• 1 lyžička mletej papriky
• 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
• 2 strúčiky cesnaku, nasekané
• 400 ml paradajkovej omáčky

• 200 ml kokosového mlieka
• Soľ a korenie

Postup:
1. Kuracie kúsky marinujte v jogurte, garam masale a paprike aspoň 15 minút.
2. Na panvici osmažte cibuľu a cesnak. Potom pridajte marinované kuracie mäso a opražte ho.
3. Prilejte paradajkovú omáčku a kokosové mlieko. Duste, kým mäso nie je prepečené a omáčka zahustená.
4. Podávajte s basmati ryžou alebo naan chlebom.

Čas prípravy: 30 minút (plus čas na marinovanie)

5. Thajská pochúťka: Kokosová polievka Tom Kha Gai

Potrebujete:
• 400 ml kokosového mlieka
• 400 ml kuracieho vývaru
• 300 g kuracieho mäsa, nakrájaného na plátky
• 3 plátky galangalu alebo zázvoru
• 3 stonky citrónovej trávy
• 2 lyžice rybacej omáčky
• Šťava z 2 limetiek
• Čerstvý koriander a čili na ozdobenie

Postup:
1. V hrnci zohrejte kokosové mlieko a kurací vývar s galangalom a citrónovou trávou.
2. Pridajte kuracie mäso a varte, kým nezmäkne.
3. Dochuťte rybacou omáčkou a limetkovou šťavou.

4. Ozdobte čerstvým koriandrom a čili papričkami.

Čas prípravy: 20 minút

Tieto recepty vám priblížia chute z rôznych kútov sveta priamo vo vašej kuchyni. Stačí zopár správnych ingrediencií a môžete si vychutnať chuť Ázie, Latinskej Ameriky či Stredomoria bez nutnosti cestovať. Vyskúšajte si pripraviť niektorý z týchto receptov a doprajte si gastronomické dobrodružstvo. Dobrú chuť a príjemnú kulinársku cestu!