4 vianočné koláče, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

 

1. Medové perníčky

Mäkké perníčky sú vianočnou klasikou, bez ktorej sa sviatočný stôl nezaobíde.

Ingrediencie:

• 500 g hladkej múky

• 150 g práškového cukru

• 2 celé vajcia

• 100 g masla

• 2 PL medu

• 1 ČL sódy bikarbóny

• 1 ČL perníkového korenia

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, cukor, sódu bikarbónu a perníkové korenie.

  2. Pridajte vajcia, roztopené maslo a med. Vypracujte hladké cesto.

  3. Nechajte ho aspoň hodinu odpočinúť v chladničke.

  4. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 0,5 cm, vykrajujte tvary a pečte na 180 °C približne 8–10 minút.

  5. Po vychladnutí ozdobte polevou.

 

2. Vanilkové rožky

Jemné a krehké, s lahodnou chuťou masla a vanilky.

Ingrediencie:

• 200 g hladkej múky

• 100 g mletých orechov (vlašské alebo mandle)

• 70 g práškového cukru

• 150 g masla

• Vanilkový cukor na obaľovanie

 

Postup:

  1. Zmiešajte múku, orechy, cukor a studené maslo. Vypracujte hladké cesto.

  2. Z cesta tvarujte malé rožky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

  3. Pečte na 180 °C asi 10–12 minút, kým nezačnú zlátnuť.

  4. Ešte teplé obaľte vo vanilkovom cukre.

3. Štedrák – tradičný vianočný koláč

Tento jedinečný vrstvený koláč v sebe spája lahodnú chuť maku, orechov, tvarohu a lekváru.

 

Ingrediencie:

Cesto:

• 500 g hladkej múky

• 250 ml mlieka

• 80 g masla

• 70 g cukru

• 20 g droždia

• 2 žĺtky

 

Plnky:

• 150 g mletého maku + cukor a mlieko

• 150 g mletých orechov + cukor a mlieko

• 250 g tvarohu + cukor a vanilka

• 200 g slivkového lekváru

 

Postup:

  1. Z pripravených surovín vypracujte kysnuté cesto a nechajte ho kysnúť približne 1 hodinu.

  2. Rozdeľte cesto na štyri časti a vyvaľkajte ho.

  3. Postupne naneste jednotlivé vrstvy: najprv makovú plnku, potom orechovú, následne tvarohovú a nakoniec slivkový lekvár.

  4. Zakryte posledným plátom cesta a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.

  5. Pečte na 180 °C približne 40–50 minút.

 

4. Rýchle kokosové guľky bez pečenia

Tieto nepečené guľky sú ideálnou voľbou, keď vám čas nepraje.

 

Ingrediencie:

• 200 g strúhaného kokosu

• 1 salko (sladené kondenzované mlieko)

• 100 g mletých piškótov

• Mandľové jadierka

 

Postup:

  1. Kokos zmiešajte so salkom a postupne pridávajte mleté piškóty, kým nevznikne tvarovateľná hmota.

  2. Zmesou obaľte mandle a vytvarujte guľky.

  3. Hotové guľky obaľte v kokose a nechajte ich stuhnúť v chladničke.

Vianočné pečenie je jednoduchšie, než sa zdá. Stačí použiť tradičné suroviny a recepty, ktoré v sebe nesú vôňu nostalgie a radosti. Vyberte si niektorý z týchto koláčov a naplňte svoju kuchyňu príjemnou sviatočnou atmosférou. Prajeme vám pokojné a sladké Vianoce.