1. Medové perníčky
Mäkké perníčky sú vianočnou klasikou, bez ktorej sa sviatočný stôl nezaobíde.
Ingrediencie:
• 500 g hladkej múky
• 150 g práškového cukru
• 2 celé vajcia
• 100 g masla
• 2 PL medu
• 1 ČL sódy bikarbóny
• 1 ČL perníkového korenia
Postup:
-
V miske zmiešajte múku, cukor, sódu bikarbónu a perníkové korenie.
-
Pridajte vajcia, roztopené maslo a med. Vypracujte hladké cesto.
-
Nechajte ho aspoň hodinu odpočinúť v chladničke.
-
Cesto vyvaľkajte na hrúbku 0,5 cm, vykrajujte tvary a pečte na 180 °C približne 8–10 minút.
-
Po vychladnutí ozdobte polevou.
2. Vanilkové rožky
Jemné a krehké, s lahodnou chuťou masla a vanilky.
Ingrediencie:
• 200 g hladkej múky
• 100 g mletých orechov (vlašské alebo mandle)
• 70 g práškového cukru
• 150 g masla
• Vanilkový cukor na obaľovanie
Postup:
-
Zmiešajte múku, orechy, cukor a studené maslo. Vypracujte hladké cesto.
-
Z cesta tvarujte malé rožky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Pečte na 180 °C asi 10–12 minút, kým nezačnú zlátnuť.
-
Ešte teplé obaľte vo vanilkovom cukre.
3. Štedrák – tradičný vianočný koláč
Tento jedinečný vrstvený koláč v sebe spája lahodnú chuť maku, orechov, tvarohu a lekváru.
Ingrediencie:
Cesto:
• 500 g hladkej múky
• 250 ml mlieka
• 80 g masla
• 70 g cukru
• 20 g droždia
• 2 žĺtky
Plnky:
• 150 g mletého maku + cukor a mlieko
• 150 g mletých orechov + cukor a mlieko
• 250 g tvarohu + cukor a vanilka
• 200 g slivkového lekváru
Postup:
-
Z pripravených surovín vypracujte kysnuté cesto a nechajte ho kysnúť približne 1 hodinu.
-
Rozdeľte cesto na štyri časti a vyvaľkajte ho.
-
Postupne naneste jednotlivé vrstvy: najprv makovú plnku, potom orechovú, následne tvarohovú a nakoniec slivkový lekvár.
-
Zakryte posledným plátom cesta a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.
-
Pečte na 180 °C približne 40–50 minút.
4. Rýchle kokosové guľky bez pečenia
Tieto nepečené guľky sú ideálnou voľbou, keď vám čas nepraje.
Ingrediencie:
• 200 g strúhaného kokosu
• 1 salko (sladené kondenzované mlieko)
• 100 g mletých piškótov
• Mandľové jadierka
Postup:
-
Kokos zmiešajte so salkom a postupne pridávajte mleté piškóty, kým nevznikne tvarovateľná hmota.
-
Zmesou obaľte mandle a vytvarujte guľky.
-
Hotové guľky obaľte v kokose a nechajte ich stuhnúť v chladničke.
Vianočné pečenie je jednoduchšie, než sa zdá. Stačí použiť tradičné suroviny a recepty, ktoré v sebe nesú vôňu nostalgie a radosti. Vyberte si niektorý z týchto koláčov a naplňte svoju kuchyňu príjemnou sviatočnou atmosférou. Prajeme vám pokojné a sladké Vianoce.