Street food si najmä v posledných rokoch vyslúžil obľubu v mnohých metropolách Európy či sveta. Nečudo. Lahodné špecialitky v bistrách či pouličných stánkoch odpovedajú dobe. Sú rýchle, nevyžadujú dlhé čakanie na obsluhu, sú relatívne lacné a pritom sú väčšinou z kvalitných surovín.
Pozrime sa na to, ako si tie najobľúbenejšie jedlá zo streedfoodových trhov pripravíte aj sami.
Langoš
Na langoš potrebujeme:
- pol kila hladkej múky
- pol balenia droždia
- dve deci mlieka
- kyslú smotanu
- vajíčko
- soľ
- cukor
- olej
- cesnak, kečup, syr či smotanu na dochutenie
Do mlieka primiešame rozdrobené droždie a lyžičku cukru. Kvások vylejeme do múky, pridáme vajce, kyslú smotanu a soľ a vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
Do panvice dáme rozohriať olej a pomocou naolejovaných rúk si kúsok cesta odoberieme a pomaly ho naťahujeme do tvaru placky. Langoš vložíme do oleja. Z oboch strán pečieme do zlatista.
Gyros
Potrebujeme:
- pol kila kuracieho alebo bravčového mäsa
- gyros korenie
- olivový olej
- jogurt
- šalátovú uhorku
- cesnak
- citrón
- cibuľu
- šalát
- rajčiny
- balenie tortilly
Mäso nakrájame na prúžky, posypeme gyros korením a pridáme olej. Necháme niekoľko hodín postáť. Následne si ho na rozpálenej panvici opražíme z oboch strán.
Potom si pripravíme tzatziki, a to tak, že si nastrúhame uhorku a tú zmiešame s jogurtom. K tomu pridáme pretlačený cesnak, olej a citrónovú šťavu.
Nakoniec mäsko so zeleninou zabalíme do tortilly a zvrchu prelejeme tzatziki dresingom.
Mexická quesadilla
Na tento recept potrebujeme:
- tortillové placky
- kukuricu
- čiernu fazuľu
- rajčiny
- pol kila kuracieho mäsa
- plátkový syr
- cibuľu
- salsu roja alebo guacamole (recept na ich prípravu nájdete v našom článku)
Na panvici si na rozohriatom oleji opečieme osolené a okorenené kúsky kuracieho mäska. Na polovicu tortillovej placky si nanesieme nastrúhaný syr, kukuricu, fazuľu, rajčiny a nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme mäsko a ešte jednu vrstvu syra navrch.
Tortillu zbalíme a chvíľku opečieme na panvici z každej strany. Potrieme zvrchu ešte troškou masla a nakrájame na trojuholníky. Podávame s avokádovým guacamole, mexickou salsa roja alebo kyslou smotanou.
Falafel
Budeme potrebovať:
- cícer, približne štvrť kila
- cibuľu
- cesnak
- dve lyžice hladkej múky
- rascu
- koriander
- petržlenovú vňať
- soľ
Cícer si najskôr cez noc necháme namočený vo vode, aby zmäkol. Makký cícer potom zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami a zmixujeme. Nemusíme úplne najemno, zmes by mala mať hrubšiu štruktúru.
Následne si z nej vytvarujeme guličky a tie usmažíme dohneda na rozpálenom oleji. Podávame so zeleninovým šalátom alebo v pita chlebíku.
Burger
Na prípravu domáceho hamburgera budeme potrebovať:
- žemle
- pol kila mletého hovädzieho mäsa
- vajíčko
- zeleninu podľa chuti
- plátkový syr
- kečup
- majonézu
- horčicu
- cibuľu
- soľ
- čierne korenie
- barbecue omáčku
V miske zmiešajte hovädzie mäso, surové vajíčko, kečup, horčicu, na kúsočky nakrájanú cibuľku, soľ a čierne korenie. Rukami zmes rozdelíme a vyformujeme na 4 rovnaké fašírky. Pokvapkáme ich olejom a položíme na rozpálený gril alebo grilovaciu panvicu. Grilujeme z oboch strán, kým nie sú prepečené a šťavnaté.
Zároveň si na grile zľahka opečieme rozkrojené žemle. Na spodnú časť žemle si dáme majonézu a kečup, mäso, plátok syra a zeleninu a vrch pokvapkáme ešte barbecue omáčkou. Prikryjeme vrchnou časťou žemle a podávame.
Vafle
Na tento recept budeme potrebovať:
- tri vajíčka
- dve deci mlieka
- dvesto gramov hladkej múky
- rastlinný olej
- pol lyžičky soli
- lyžicu cukru
- dve lyžičky prášku do pečiva
V miske si zmiešame soľ, cukor, múku a prášok do pečiva. Bielka oddelíme od žĺtok a vyšľaháme ich do tuha. Do misky si teraz pridáme žĺtka, mlieko a olej a dobre rozmixujeme. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielok.
Hotové cesto nalejeme do prístroja na vafle a pečieme približne 5 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Dochutíme javorovým sirupom, džemom, práškovým cukrom či ovocím. A máme Grottovo.