1. Grécky šalát s feta syrom
Potrebujeme:
- 4 na kúsky nakrájané paradajky
- 1 na tenké pásky nakrájaná uhorka
- 1 na tenké plátky nakrájaná červená cibuľa
- 1 na kúsky nakrájaná zelená paprika
- 150 g na kocky nakrájaný feta syr
- 100 g čiernych olív
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Oregano na posypanie
Postup:
1. Nakrájanú zeleninu dajte do veľkej misy.
2. Pridajte feta syr a olivy.
3. V malej miske zmiešajte olivový olej a červený vínny ocot. Dochuťte soľou a korením.
4. Zálievku nalejte na šalát a jemne premiešajte.
5. Nakoniec posypte oreganom a podávajte.
2. Caesar šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
- 1 na kúsky natrhaný rímsky šalát
- 2 ugrilované a na plátky nakrájané kuracie prsia
- 50 g strúhaného parmezánu
- 100 g krutónov
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička dijonskej horčice
- Citrónová šťava z 1 citróna
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- 2 nasekané ančovičky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Rímsky šalát dajte do veľkej misy.
2. Pridajte ugrilované kuracie mäso, parmezán a krutóny.
3. V malej miske zmiešajte olivový olej, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu, cesnak a ančovičky.
Dochuťte soľou a korením.
4. Zálievku nalejte na šalát, dobre premiešajte a podávajte.
3. Quinoa šalát s avokádom a čiernymi fazuľkami
Ingrediencie:
- 1 šálka quinoy
- 2 šálky vody
- 1 na kúsky nakrájané avokádo
- 1 šálka prepláchnutých čiernych fazúľ
- 1 na kúsky nakrájaná červená paprika
- 1 šálka kukurice
- 1 na drobno nakrájaná červená cibuľa
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý koriander na posypanie
Postup:
1. Quinou prepláchnite pod studenou vodou a potom ju uvarte podľa návodu na obale.
Nechajte vychladnúť.
2. Všetky ingrediencie, vrátane uvarenej quinoy, zmiešajte vo veľkej mise.
3. V malej miske zmiešajte limetkovú šťavu a olivový olej. Dochuťte soľou a korením.
4. Zálievku nalejte na šalát a dobre premiešajte.
5. Nakoniec posypte čerstvým koriandrom a podávajte.
Tipy na vylepšenie šalátov
Aj keď sú šaláty pomerne jednoduché na prípravu, vždy sa nájde priestor na vylepšenia a experimenty. Tu je pár tipov, ako na to:
Pridajte orechy a semienka: Vlašské orechy, mandle, slnečnicové alebo tekvicové semienka dodajú šalátom chrumkavosť a zvýšia ich výživovú hodnotu.
Experimentujte so zálievkami: Okrem klasických olejových zálievok skúste jogurtové, tahini alebo horčicové zálievky.
Použite sezónne ingrediencie: Využívajte čerstvé a sezónne produkty, aby bol váš šalát vždy čerstvý a plný chuti.
Tieto šaláty sú skvelým spôsobom, ako si dopriať zdravé a chutné jedlo bez veľkej námahy. Veríme, že si ich obľúbite a stanú sa pravidelnou súčasťou vášho jedálnička. Dobrú chuť.