1. Zavárané uhorky
Uhorky sú klasikou medzi zaváraninami. Na prípravu siedmich 7-decilitrových pohárov budete potrebovať:
● 1,5 kg uhoriek
● 1 liter vody
● 0,5 litra octu
● 400 g cukru
● 100 g soli
● korenie: kôpor, horčičné semienka a bobkový list podľa chuti
Uhorky nakrájajte na kolieska alebo ich nechajte celé. Vložte ich čo najtesnejšie do pripravených, umytých pohárov a zalejte pripraveným nálevom z vody, octu a korenia.
Nakoniec poháre sterilizujte 20 minút pri 80 °C.
2. Marhuľový džem
Marhule sú ideálne na prípravu sladkého džemu.
Na prípravu marhuľového džemu budete potrebovať:
● 1 kg marhúľ
● 500 g cukru
● šťavu z 1 citróna
Z tohto množstva získate približne 4 poháre džemu (každý s objemom 250 ml). Marhule najprv umyte a nakrájajte na malé kúsky. Potom ich zmiešajte s cukrom a citrónovou šťavou, a varte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezhustne do požadovanej konzistencie.
3. Zelené fazuľky v slanom náleve
Na zaváranie zelených fazuliek v slanom náleve budete potrebovať:
● 1 kg zelených fazuliek
● 1 liter vody
● 100 g soli
● 0,5 litra octu
Očistite fazulky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Najskôr ich predvarte v horúcej vode. Približne 3 minúty. Nechajte ich vychladnúť a pripravte si nálev a poháre. Následne vložte fazuľky do pohárov a zalejte pripraveným nálevom. Poháre pevne uzavrite. Následne ich
sterilizujte 20 minút pri teplote 90 °C. Z uvedeného množstva získate asi 4 poháre s objemom 500 ml.
4. Zavárané slivky
Na zaváranie sliviek v sladkom náleve budete potrebovať:
● 2 kg sliviek
● 1 liter vody
● 500 g cukru
Z tohto množstva získate približne 5 pohárov s objemom 500 ml. Slivky umyte, odstráňte kôstky a rozdeľte ich na polovice. Pripravte si sladký nálev z vody a cukru, priveďte ho k varu a nechajte vychladnúť. Polovice sliviek vložte do pohárov a zalejte vychladnutým
sladkým nálevom.
5. Čerešňový kompót
Na prípravu čerešňového kompótu budete potrebovať:
● 1 kg čerešní
● 500 g cukru
● 1 liter vody
Čerešne umyte a odstráňte kôstky, vložte ich do pohárov a zalejte pripraveným sladkým nálevom. Z tohto množstva získate približne 4 poháre s objemom 500 ml.
6. Cuketa v sladkokyslom náleve
Na prípravu cukety v sladkokyslom náleve budete potrebovať:
● 1 kg cukety
● 1 liter vody
● 0,5 litra octu
● 300 g cukru
● Korenie: kôpor, horčičné semienka podľa chuti
Cukety nakrájajte na kolieska a vložte do pohárov. Zalejte ich pripraveným sladkokyslým nálevom z vody, octu, cukru a korenia. Tento nálev dodá cuketám osviežujúcu chuť. Z uvedeného množstva získate približne 4 poháre s objemom 500 ml.
Zaváranie je skutočne úžasným spôsobom, ako si uchovať sviežu chuť leta a pripraviť si zásoby na nadchádzajúce chladné mesiace. Tento tradičný proces konzervovania umožňuje zachovať nielen chuť, ale aj vôňu a farbu sezónnych plodov. Vyskúšajte tieto lahodné a osvedčené recepty na zaváranie a objavte nové a zaujímavé kombinácie chutí, ktoré vás prekvapia svojou rozmanitosťou a jedinečnosťou.