6 tipov na tradičné slovenské nátierky podľa receptov starých mám

Škvarková nátierka

Ak hľadáte jednoduchú nátierku, určite popremýšľajte nad škvarkovou. Postačí vám na ňu zopár ingrediencií. Konkrétne sú to tieto:

  • 400 g bravčových škvarkov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL horčice
  • 3 vajíčka
  • 2 cibule
  • čierne korenie
  • soľ

Na začiatok si rozmiešajte škvarky. Buď ich pomeľte v mlynčeku na mäso, alebo na to použite kuchynský mixér. Do mixéra rovno hoďte aj strúčik cesnaku.

Po tom, ako vytvoríte škvarkovú zmes, pokrájajte nadrobno cibuľku. Okrem toho musíte uvariť vajíčka natvrdo a následne ich pokrájajte na menšie kúsky.

Všetky suroviny zmiešajte dokopy. Čiže do škvarkovej hmoty pridajte nakrájané vajíčka, cibuľu a horčicu. Na záver nátierku ochuťte soľou a korením.

Niektoré gazdinky preferujú škvarkovú nátierku spolu so zeleninovým lečom. Ak chcete vyskúšať tento recept, k vyššie uvedeným prísadám budete navyše potrebovať ešte jednu cibuľu, dve biele papriky a 500 g paradajok.

Z týchto troch prísad si pripravte lečo. To znamená, že na opraženej cibuli podusíte kúsky nakrájanej papriky a paradajky. Stačí počkať, kým bude zelenina mäkká, a lečo máte hotové.

Nakoniec ho zmiešajte so škvarkovou zmesou, ktorú ste si pripravili podľa predošlých inštrukcií. Nátierka chutí famózne s čerstvým chlebíkom. Vyskúšajte a uvidíte.

Bryndzová nátierka

Bryndzová nátierka, ľudovo nazývaná ako šmirkas, patrí taktiež k tým menej náročným. Jej príprava vám zaberie pár minút a vystačíte si so štyrmi či piatimi prísadami. A ktoré to sú? Pokiaľ sa chystáte robiť bryndzovú nátierku, majte poruke:

  • 250 g bryndze
  • 150 g masla
  • 2 cibule
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL horčice

Ďalší postup je maximálne nenáročný. Všetku bryndzu vložte do misky a pridajte k nej maslo. Ingrediencie rozdrvte, ako to len pôjde. Do zmesi vysypte polievkovú lyžicu papriky a dve nadrobno nakrájané cibule.

Gazdinka Lenka vo svojom recepte odporúča namiesto klasickej cibule jarnú. Pre ktorú z nich sa rozhodnete, to necháme na vás.

Keď máte všetky prísady v miske, zmiešajte ich dokopy, aby sa čo najlepšie spojili. Hotovú nátierku podávajte s chlebíkom.

Vajíčková nátierka

Máte doma veľa vajíčok a neviete, čo s nimi? Urobte si lahodnú vajíčkovú nátierku, na ktorú potrebujete tieto ingrediencie:

  • 5 vajíčok 
  • 1 PL horčice
  • 100 g masla
  • 2 tavené syry
  • 1 cibuľka
  • soľ a korenie

Uvarte si vajíčka natvrdo. To znamená, že po zovretí počkajte približne 10 minút, a odstavte ich z ohňa. Keď sa ochladia a budete ich mať ošúpané, nakrájajte ich na malé kúsky. To isté urobte s cibuľkou a obe ingrediencie dajte spolu do misky.

Následne pridajte zmäknuté maslo, horčicu a kocky taveného syru. Všetky prísady dôkladne premiešajte. Podľa chuti osoľte, okoreňte a vajíčkovú nátierku máte hotovú.

Na tejto nátierke je skvelé, že si ju môžete všelijako prispôsobovať. Niektoré gazdinky namiesto masla pridávajú majonézu, iné zas k vajíčkam vôbec nepridávajú horčicu, majonézu ani syr.

Cesnaková nátierka

Poďte si s nami pripraviť chutnú cesnakovú nátierku. No ešte predtým, ako sa pustíme do varenia, nachystajte si tieto prísady:

  • 5 strúčikov cesnaku (môže byť menej, záleží od vašej chuti)
  • 1 téglik majonézy
  • 200 g eidamu
  • 1 kyslá smotana
  • soľ
  • korenie

Do misky rozpučte všetky cesnakové strúčiky a postrúhajte k tomu eidam. Zmes zalejte majonézou a kyslou smotanou. Ingrediencie dobre premiešajte a dochuťte soľou a korením.

Tak ako pri iných nátierkach, aj pri tejto sa recepty mierne líšia. Môžete sa stretnúť s receptami, ktoré namiesto majonézy odporúčajú tatársku omáčku. Alebo sa k syru eidam pridáva aj tavený syr z črievka. Výsledný recept si teda môžete prispôsobiť vašim chutiam.

Cesnaková nátierka je skvelá nielen ako raňajkové jedlo, ale môžete ňou potrieť aj jednohubky. Tie skombinujte s orieškami, olivami alebo klobáskou a máte úžasnú pochúťku pre návštevu.

Nátierka z kuracej pečene

Je pravdou, že táto nátierka nemusí chutiť každému, pretože sa vyrába z kuracích pečienok. No ak máte radi mäsité pomazánky, toto bude niečo pre vás. Na jej prípravu si prichystajte:

  • 500 g kuracích pečienok
  • 250 g masla alebo masti
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • tymián
  • soľ
  • korenie
  • smotana na šľahanie (môže aj nemusí byť)

Základom tohto receptu sú kuracie pečene, ktoré si vopred očistite a odblaňte. Ďalej si na masle osmažte pokrájanú cibuľu, až kým nemá zlatistú farbu. Medzičasom pridajte k cibuli nakrájané strúčiky cesnaku.

Na tieto prísady nasypte na kocky pokrájané kuracie pečene a duste ich približne 15 minút, kým nezmäknú a nezmenia farbu. Počas dusenia mäso posypte tymiánom, soľou a korením.

Keď máte pečene hotové, preložte ich do mixéra a rozmiešajte úplne do hladka. Na zjemnenie pridajte kúsok masla a môžete aj 20 ml smotany na šľahanie.

Ak viete, že všetku nátierku nespotrebujete naraz, prelejte ju do zaváraninových pohárov a konzervujte. Pochúťka tak vydrží v téglikoch aj niekoľko mesiacov.

No a ak ju chcete ochutnať hneď po dovarení, podávajte ju s bagetou, čučoriedkovým džemom, syrom či zeleninou.

Rybacia nátierka

Naším posledným tipom je rýchla rybacia nátierka. Tú môžete podávať na raňajky, desiatu alebo ňou potrite kúsky bagety a podávajte ju na jednohubkách. A čo všetko budete potrebovať?

  • 1 konzervu tuniaka alebo sardiniek v oleji 
  • 1 cibuľu
  • zhruba 200 g masla
  • 1 PL horčice
  • soľ a korenie

Ryby si vysypte do väčšej misky a pridajte k nim najemno nakrájanú cibuľku. Ak sa bojíte, že sa bude kockové maslo zle miešať, pridajte klasické nátierkové. Jeho množstvo odhadnete podľa chuti – v nátierke by nemali prevažovať ani ryby, ani maslo.

No a k tomu všetkému pridajte horčicu a dochuťte soľou a korením. Gazdinky do tejto nátierky zvyknú pridávať aj dve natvrdo uvarené vajíčka, zopár sterilizovaných uhoriek a dokonca aj tavený syr.

Rybacia nátierka chutí skvelo v najjednoduchšej podobe. Ale ak radi skúšate, skúste do nej pridať aj ďalšie prísady. Po čase si zostavíte vlastný recept na tú najlepšiu rybaciu nátierku.