Starší chlieb, rožky či bagety nevyhadzujte do koša. Prichystajte si zopár ingrediencií a urobte si z pečiva rýchle a chutné zapekanky.
Originálna poľská
Zatiaľ čo u nás si na vianočných trhoch kúpite lokše alebo podpecník, typickou poľskou pochúťkou sú zapekanky. Severní susedia ju majú natoľko radi, že ju bežne predávajú ako rýchle občerstvenie.
A ako si takú poľskú zapekanku pripraviť? Prichystajte si na ňu tieto ingrediencie:
-
zopár bagiet (pečivo môže byť staršie)
-
250 g šampiňónov
-
olej
-
1 cibuľa
-
1 PL masla
-
strúčik cesnaku
-
tvrdý syr
-
kečup
Ako prvé si pokrájajte šampiňóny na malé kúsky. Ideálne bude, ak z nich spravíte malé rezančeky. Následne ich opražte na oleji a cibuľke.
Medzičasom si rozrežte bagetu na polovicu. Každú z nich potrite nátierkou, ktorú ste si vyrobili z masla a rozdrveného cesnaku.
Na takto pripravené pečivo nasypte osmažené šampiňóny a navrch pridajte strúhaný syr. Pri teplote 200 stupňov ich pečte v rúre 5 až 10 minút. Dávajte pritom neustále pozor, aby vám pečivo nezhorelo.
No a na záver, keď už sú zapekanky skutočne zapečené, ich polejte troškou kečupu.
Bryndzová s pažítkou
Najlepšie sú z čerstvej jarnej bryndze. Ale ak takú nemáte poruke, nič sa nedeje. Kúpte klasickú v obchode a pripravte si zapekanky z nej. Okrem bryndze budete potrebovať aj slaninu, maslo a bagetky.
Pečivo si rozkrojte po dĺžke na polovice. Obe polky natrite tenkou vrstvou masla. Na to dajte bryndzu a malé kúsky slaniny. Takto pripravené pečivo dajte do rúry a pečte pár minút pri teplote 190 stupňov.
Zapekanky budú hotové veľmi rýchlo, preto na ne dávajte celý čas pozor, aby vám nezhoreli. Po upečení ich posypte posekanou pažítkou.
Zdroj: Varimeslaskou.blogspot.sk
Zapekanka s praženicou
Ako všelijako sa dajú použiť vajíčka, o tom sme už písali v článku s najlepšími spôsobmi prípravy vajíčok. Tentoraz však túto klasickú ingredienciu použijeme na prípravu chutnej zapekanky.
Na začiatok si na panvici urobte praženicu. Počet vajíčok uvážte podľa toho, koľko kúskov zapekaniek plánujete robiť.
Popri smažení vajíčok si prichystajte aj bagetky alebo chlebík, pečivo pokropte olivovým olejom a vložte na pár minút zapiecť do rúry. Ideálne pri teplote 200 stupňov.
Po chvíli pečivo vyberte a uložte naň plátok šunky, praženicu a strúhaný tvrdý syr. Nakoniec zapekanku posoľte, vložte do rúry a pri rovnakej teplote nechajte zapiecť, pokým nezbadáte, že sa syr roztopil a pečivo je chrumkavé.
Pred podávaním zapekanku polejte troškou kečupu alebo posypte pažítkou.
Zdroj: Bonvivani.sk
Zapekanka s bravčovým mäsom
Ak doma bežne pripravujete bolonské špagety, tento recept bude pre vás hračkou. No ešte predtým, ako sa pustíte do varenia, prichystajte si tieto ingrediencie:
-
200 g mletého bravčového mäsa
-
polovica pohára bolonskej omáčky
-
menší pohár zaváraného leča
-
4 PL kečupu
-
olivový olej
-
4 PL zaváranej kapie
-
200 g tvrdého syra
-
1 pór
-
pečivo podľa vlastného výberu
Najskôr si na panvici pripravte bolonskú zmes. To znamená, že najprv na cibuľke a oleji osmažíte bravčové mäso, kým sa samo nezačne rozpadať.
Po chvíli k nemu pridajte omáčku. Ak ste ju nezohnali, pokojne ju nahraďte krájanými rajčinami. K tomu pridajte všetko lečo, kečup a duste približne 10 minút.
Keď zmes odstavíte z ohňa, prichádza na rad príprava pečiva. V prípade, že máte bagety, rozrežte si ich na polovice. Chlebík stačí uložiť na plech s papierom na pečivo.
Na polovice bagetiek alebo chlebové krajce nasypte bolonskú zmes. Takto pripravené pečivo uložte do rúry a pečte ho približne 10 minút pri teplote 200 stupňov.
Po dopečení posypte zapekanky tvrdým syrom, kúskami póru a nasekanou kapiou.
Pečivo v kombinácii s mäsom je skutočne výdatným pokrmom. Preto sa ideálne hodí na večer alebo ako náhrada obedňajšieho chodu.
Zdroj: Dzungila via Toprecepty.cz
Cuketová zapekanka
Podobne ako zvyšné zapekanky, aj tá s cuketou je maximálne jednoduchá. Na jej prípravu si vystačíte s týmito ingredienciami:
-
1 cuketa
-
100 g tvrdého syra
-
1 cibuľa
-
soľ
-
olivový olej
-
bageta alebo iné pečivo
Ako prvú si ošúpte cuketu a postrúhajte ju na strúhadle. Následne v panvici na oleji osmažte cibuľku do zlatistej farby.
Cibuľku odstavte z ohňa a ešte kým je teplá, primiešajte k nej nastrúhanú cuketu. Keď zmes vychladne, pridajte do nej aj nastrúhaný tvrdý syr. Všetky prísady dobre premiešajte.
A ako asi tušíte, zmesou treba posypať každý kúsok bagetky. Na záver pečivo vložte do rúry a pri teplote 200 stupňov pečte niekoľko minút.
Zdroj: Mnamky-recepty.webnoviny.sk
Klasika so šunkou a syrom
Na záver tu máme klasickú zapekanku, na ktorú potrebujete len tieto ingrediencie:
-
bagety alebo rožky
-
1 syr v črievku
-
150 g šunky
-
100 g tvrdého syra
-
menšiu konzervu sterilizovanej kukurice
Rozkrájajte si pečivo na polovice a uložte ich na plech. Ďalej si nakrájajte šunku na menšie kúsky, k nej pridajte kukuricu a syr v črievku. Prísady dobre premiešajte. Zmes, ktorá vám vznikla, dajte na každú polovicu pečiva.
Navrch postrúhajte syr a výtvor vložte do rúry. Pečivo pečte pri teplote 200 stupňov. Čas záleží od toho, ako rýchlo sa roztopí syr a pečivo zostane príjemné chrumkavé.
Keď budete mať zapekanky hotové, môžete ich poliať troškou kečupu.
Milovníkom klasiky na záver odporúčame skúsiť aj našu Grotto bagetu šunka syr, ktorá okrem týchto ingrediencií obsahuje šalát, uhorku a petržlenový dresing.
Vždy čerstvé produkty Grotto nájdete v obchodných reťazcoch a na čerpacích staniciach na Slovensku aj v Česku.