Na tortillu s mozzarellou vám postačia štyri prísady. Alebo si ju pripravte s čili a kuracím mäsom. Jednoducho, pokiaľ ide o tortilly, fantázia nemá hraníc. Presvedčia vás o tom aj tieto chutné náplne.
Lososovo-vajíčková plnka
Hneď na začiatok tu máme celkom netradičný recept. Základom tejto náplne je totižto losos, vajíčka a horčicová majonéza. No ako je to u nás zvykom, pred varením si uveďme všetky prísady, ktoré budete potrebovať.
- 12 plátkov údeného lososa
- 3 vajíčka
- 100 g baby špenátu
- 6 tortíll
- 100 g majonézy
- 3 lyžice dijonskej horčice
- menšia červená cibuľa
Ako prvé si do jednej misky vylejte majonézu spolu s horčicou. Približne polovicu zmesi prelejte do inej nádoby a do tej pôvodnej nasypte nadrobno nakrájanú cibuľku.
Vajíčka uvarte natvrdo. Keď ich budete mať olúpané a vychladené, rozkrojte ich na menšie mesiačiky.
No a teraz si rozložte tortillu na tanier a pustite sa do plnenia. Najprv ju potrite tenkou vrstvou majonézy, do ktorej ste pridali aj cibuľku. Navrch horčicovo-majonézového dresingu uložte dva plátky údeného lososa, vajíčka a posypte baby špenátom.
Tortillu dobre zrolujte a na koncoch ju uzavrite. Ak chcete, môžete ju na chvíľku položiť na panvicu. Tento krok však nie je nevyhnutný.
Na záver tortillu rozkrojte na polovice a pokvapkajte dresingom, do ktorého ste cibuľku nepridávali.
Náplň z čili a kuracieho mäsa
Je pravda, že na túto plnku potrebujete viac ingrediencií aj času. Ale tá famózna chuť vám za to určite stojí. Takže ak ju chcete vyskúšať, pripravte si tieto prísady:
- 6 kuracích stehien bez kosti
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok zázvoru
- ½ ČL mletej rasce
- ½ ČL korenia garam masala
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 červené chilli
- šťava ½ citróna
- 4 tortilly
- ½ malej červenej cibule
- lístky mäty alebo koriandra
- 4 lyžice jogurtu
- olivový olej
Na panvici nechajte rozohriať olivový olej a po chvíli k nemu pridajte na kúsky nakrájané kuracie mäso. Keď je osmažené zo všetkých strán, vyberte ho.
Panvicu však neodstavujte z ohňa. Nasypte do nej na kolieska nakrájanú cibuľku, nasekaný cesnak a zázvor. Posoľte a nechajte dusiť približne 5 minút, kým to všetko nezmäkne.
Ďalej sa opäť vráťte ku kuraciemu mäsu a vráťte ho naspäť do panvice. Pri silnejšom ohni ho duste spolu so zeleninou. K zmesi tiež pridajte pretlak, nakrájané čili, všetky koreniny a citrónovú šťavu.
Mäsovo-zeleninová zmes je hotová približne po 10 minútach. Presvedčte sa však tým, že mäso ochutnáte. Vtedy zistíte, či je dostatočne mäkké.
Po odstavení zmesi z ohňa si nachystajte tortilly. Na každú z nich natrite vrstvu jogurtu. Ďalej pridajte kolieska červenej cibule, mäsovú zmes a bylinky (mäta, koriander).
Tortillu môžete zrolovať alebo preložiť na polovicu. Keďže je však plnka naozaj výdatná, dávajte si pri jedení pozor, aby ste sa neušpinili. :-)
Výdatnú a chutnú tortillu s kuracím mäsom nájdete aj medzi našimi Grotto produktami.
Zastavte sa na niektorej čerpacej stanici alebo si ju kúpte v klasickom obchode a sami sa presvedčte o jej plnej chuti.
Tortilla s hubami a kapustou
Ak ste vegetarián a chcete si tortillu pripraviť s bezmäsitou náplňou, odporúčame vám tento recept od mexickej šéfkuchárky Shipry Khanny. Nachystajte si teda tieto prísady a pustite sa do varenia.
- 2 PL kukurice
- 1 cibuľa
- 50 g nasekanej kapusty
- 50 g zelenej a 50 g červenej papriky
- 1 pohár sterilizovaných šampiňónov
- 2 PL roztlačeného avokáda
- 1 ČL čili papričky
- 2 PL salsy
- 4 zelené papričky jalapeño
- kyslá smotana
- 2 tortilly
Všetku zeleninu okrem jalapeños pokrájajte na pásiky a dajte ju do panvice. Pri miernom ohni ju restujte, kým trochu nezmäkne. Shipra síce ukladá na tortillu každý druh zeleniny zvlášť, ale aby ste mali jedlo čo najskôr hotové, zmiešajte zeleninu už na panvici.
Zmesou posypte jednu stranu tortilly a na vrch ešte pridajte kúsky jalapeños, rotlačené avokádo, salsu a kyslú smotanu. Ak jalapeños či salsu nemáte, nič sa nedeje. Myslite však na to, že tortilla nemôže zostať celkom suchá, a tak sa do nej nejaký dresing žiada.
Namiesto salsy môžete napríklad rozmixovať krájané paradajky z konzervy.
Podľa chuti pridajte ľubovoľné korenia a soľ. Tortillu nakoniec na minútku uložte na panvicu. Následne vyberte, rozkrojte a podávajte.
Ľahká náplň s mozzarellou a avokádom
Vyhľadávate recepty, na ktoré potrebujete len zopár ingrediencií? Táto náplň je niečo pre vás, pretože vám na ňu postačia len štyri prísady.
- 1 PL pesta
- 1 avokádo
- 1 červená paprika
- mozzarella
Tortillu potrite polievkovou lyžicou čerstvého pesta. Ak si ho sami neviete pripraviť, jednoducho si ho prineste z obchodu. Avokádo pokrájajte na plátky. Na jednu tortillu ich postačí zopár (približne ¼ avokáda).
Prípadne môžete urobiť aj to, že avokádo roztlačíte a použijete ho ako hustejšiu zmes.
Papriku si pokrájajte na kúsky a osmažte na panvici. Spolu s avokádom, niekoľkými plátkami mozzarelly ju poukladajte na jednu polovicu tortilly.
Na záver už len stačí zrolovať. Prajeme vám dobrú chuť.
Zdravá vegánska tortilla s humusom
V tomto článku, samozrejme, nezabúdame ani na vegánov. Recept na takzvaný dúhový wrap sme si požičali od blogerky Mariny Delio, ktorá ho pripravuje z týchto ingrediencií:
- 2 PL humusu
- fialová kapusta
- ½ paradajky
- ¼ mrkvy
- ¼ žltej papriky
- šalát podľa chuti
- 1 PL ľubovoľného šalátového octu
- tortilla
Rozložte si tortillu na tanier a po celej ploche ju potrite humusom. Papriku spolu s paradajkou pokrájajte na menšie mesiačiky a pásiky.
Mrkvu a kapustu zas postrúhajte. A hoci Marina dáva na tortillu zeleninu v surovom stave len s primiešaním octu, pokojne si ju osmažte na panvici.
Zeleninovú zmes dajte na tortillu a priložte k nej šalát, ktorý ste si vybrali.
Zdravšia pochúťka je vhodná nielen pre vegánov, ale aj pre detičky. Takže im ju môžete ponúknuť ako hlavné jedlo na obed alebo ako večeru.
Jednoduchá tortilla so šunkou
Na záver prinášame klasický recept, na ktorý potrebujete len zopár základných prísad. Pripravte si teda tieto suroviny:
- 170 g syru čedar
- ¼ šálky majonézy
- ¼ šálky kyslej smotany
- 1 plechovku sterilizovanej kukurice alebo kukurice s červenou a zelenou paprikou
- 10 plátkov varenej lahôdkovej šunky
- koriander
- menšie tortilly
Vyceďte šťavu z plechovky, v ktorej je kukurica, a samotnú kukuricu nasypte do misky. K nej pridajte všetku majonézu, smotanu aj čedar. Zmes dobre premiešajte, aby sa prísady dostatočne spojili.
Na každú tortillu dajte minimálne po jednom plátku šunky. Ak vám chutia mäsité pokrmy, pokojne ich dajte aj viac. Na šunku nasypte dve polievkové lyžice kukuričnej zmesi a posypte trochou koriandru.
Tortillu stačí zrolovať a môžete ju hneď ochutnať. Jednoduché a chutné, však?