Vegetariánske tacos
Tacos je tradičné mexické pouličné jedlo. Ide o malú pšeničnú alebo kukuričnú tortillu, ktorú Mexičania plnia zmesami od výmyslu sveta.
Vďaka rozmanitosti ingrediencií hrá obvykle toto jedlo všetkými farbami a vyznačuje sa priam explóziou chutí. To všetko spĺňa aj nasledovný recept.
Na vegetariánske tacos potrebujeme:
-
6 pšeničných tortíll
-
1 stredne veľký sladký zemiak
-
3 plechovky fazule v rajčinovej omáčke (červenú alebo bielu)
-
1 avokádo
-
1 limetka
-
1 červená paprika
-
2 väčšie rajčiny
-
1 mrkva
-
1 menšia hokkaido tekvica
-
kelímok gréckeho jogurtu
-
2 strúčiky cesnaku
-
soľ a čierne korenie
-
koriander
-
olivový olej na pečenie
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a pripravíme si väčší plech a papier na pečenie.
Zeleninu nakrájame približne na rovnaké kusy, aby sa nám upiekla rovnomerne, a takto nakrájanú ju pridáme do misky. Zalejeme ju olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
Zeleninu dobre premiešame, rozložíme na papier na pečenie a vložíme do rúry na 30 minút.
Medzitým si pripravíme avokádovo-jogurtový dresing. V miske si vidličkou roztlačíme kusy avokáda na kašu, pridáme pretlačený cesnak, limetkovú šťavu, grécky jogurt a štipku soli a korenia. Všetko spolu dobre premiešame.
Na suchú panvicu si dáme kukuričnú tortillu, ktorú následne opečieme do zlata z oboch strán. Ďalej si na panvici zohrejeme fazuľku z plechovky.
Teraz už len stačí všetky ingrediencie naukladať do stredu opečených tortíll, ktoré potom ohneme po oboch stranách.
Na vrch môžeme pridať ešte čerstvý koriander a máme grottovo.
Mexické burrito
Burrito je ďalšie chutné, sýte a plnohodnotné pouličné jedlo charakteristické, na ktorom si pochutnáte najmä v mexickej kuchyni. Jeho názov znamená v španielčine doslova „oslík”, pretože jedlo svojím tvarom pripomína balíky prevážané na chrbte osla.
A ako si takýto balíček pripraviť u vás doma? To vám prezradíme práve teraz.
Na mexické burrito budeme potrebovať:
-
4 veľké tortilly
-
1 kyslú smotanu
-
200 g mletého hovädzieho mäsa
-
1 cibuľu
-
2 čili papričky
-
1 plechovku sterilizovaných krájaných paradajok
-
100 g sterilizovaných červených fazúľ
-
100 g sterilizovanej kukurice
-
100 g varenej ryže
-
200 g tvrdého syra
-
soľ
-
mleté čierne korenie
-
olej
Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na oleji, pridáme mleté hovädzie mäso, čili papričky a podlejeme krájanými sterilizovanými paradajkami.
Krátko podusíme a pridáme fazuľu, kukuricu a nakoniec aj uvarenú ryžu.
Tortilly natrieme kyslou smotanou, posypeme strúhaným syrom a na vrch rozdelíme horúcu zmes.
Naplnené tortilly zrolujeme a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Prípadne ich môžete ugrilovať, táto tepelná úprava vám zaberie asi 10 minút.
Podávame s omáčkou salsa roja alebo s guacamole. Buen provecho.
Chilli sin carne
Chilli con carne je dusený korenený pikantný pokrm, ktorý pochádza z amerického Texasu. Jeho názov v španielčine znamená jednoducho čili s mäsom.
V posledných rokoch na popularite získala najmä jeho vegetariánska verzia známa ako chilli sin carne – čiže bez mäsa. A presne tú si teraz spoločne pripravíme.
Na chilli sin carne budeme potrebovať:
- 1 konzervu červenej fazule
-
1 konzervu bielej fazule
-
1 konzervu sterilizovanej kukurice
-
1 cibuľu
-
3 paradajky
-
paradajkový pretlak
-
3 strúčiky cesnaku
-
čili papričky
-
čierne korenie a soľ
-
koriander
-
nachos ako prílohu
Cibuľu si nakrájame na malé kocky a opražíme na oleji, kým nebude mať sklovitú štruktúru.
Následne do hrnca s cibuľou pridáme fazuľu, kukuricu, na kocky nakrájané paradajky a nakrájané čili papričky. Premiešame a chvíľu orestujeme na cibuľke.
Menším množstvom paradajkového pretlaku zalejeme zmes tak, aby nebola príliš tekutá.
Ochutíme cesnakom, čiernym korením a soľou. Premiešame a varíme spolu asi 15 minút. Na vrch môžeme dozdobiť koriandrom a trochou guacamole.
Podávame s tortilla chipsami, známymi aj pod názvom nachos, alebo s chlebom.
Fazuľový dip s nachos
Ak by vám fazuľe stále bolo málo, ku všetkým spomínaným jedlám si môžete pripraviť aj tento mimoriadne jednoduchý a chuťovo vynikajúci fazuľový dip.
Ten sa výborne hodí ako príloha ku grilovanému mäsu, čerstvej zelenine, nachos, toustom alebo tortillám.
Na prípravu fazuľového dipu budeme potrebovať:
-
100 g sterilizovanej bielej fazule
-
1 PL masla
-
2 PL bielého jogurtu
-
3 strúčiky cesnaku
-
soľ a čierne korenie
-
čili papričku
-
šťavu z citróna
Fazuľu zlejeme z nálevu, dáme do mixéra, pridáme biely jogurt, maslo a cesnak. Všetky suroviny rozmixujeme na hladký krém.
Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, čili papričkou a čerstvým mletým korením. Vrch môžeme ešte poliať trochou olivového oleja. Podávame so zeleninou alebo nachos.
Mexické kura od Grotto
Ak ste fanúšik mexických chutí a fazuľky ako takej, určite vyskúšajte aj náš sendvič Mexické kura.
Balené sendviče od Grotto sú ideálnou voľbou na chvile, keď nemáte čas variť a chcete si niečo zajesť ihneď alebo si narýchlo niečo vziať so sebou do práce či na výlet do prírody.
Mexické kura vás osloví najmä šťavnatými marinovanými kuracími prsiami v kombinácii s mexickou zeleninkou a mierne pikantným dresingom.
Súhra chutí je dokonale vyladená, priam harmonická a mimoriadne jemná, takže po jeho ochutnaní môžete povedať len jedno: „Por favor, chcem to ešte raz!“