So sušenými paradajkami
Príprava nátierok z tofu skutočne nemôžu byť jednoduchšia. Jediné, čo na prípravu väčšiny z nich potrebujete, je elektrický mixér. Inak len pridávate prísady podľa receptu, ktorý vám padol do oka.
Za jeden z najlepších receptov považujeme ten so sušenými rajčinami. Na prípravu tejto nátierky si prichystajte:
-
200 g tofu
-
40 g sušených paradajok
-
⅓ cibule
-
3 PL nesladeného sójového jogurtu
-
¾ PL paradajkového pretlaku
-
1 PL olivového oleja
-
1 ČL čerstvého oregana
-
hrsť listov baby špenátu
-
štipku sušeného cesnaku
-
čierne korenie
-
soľ
Ešte skôr než všetky súčasti prihodíte do mixéra, nechajte zovrieť trochu vody v kanvici. Tou potom zalejte sušené paradajky a nechajte ich asi 15 minút lúhovať, vďaka čomu úžasne zmäknú.
Zdroj: blueberryvegan.com
Medzitým vybaľte z fólie kocku tofu a nechajte odkvapkať prebytočnú vodu. Pokojne kocku zabaľte do papierových obrúskov a zaťažte ju niečím ťažším, napríklad hrncom.
Teplú vodu z misky s paradajkami vylejte a paradajky nahrubo rozkrájajte. Rovnako tofu odbaľte z papiera a do mixéra ho ručne nadrobte, smelo aj na väčšie kúsky. Mixér sa aspoň toľko nenarobí.
Ďalej pridajte všetky zvyšné ingrediencie a mixujte, až kým sa neutvorí jemná pasta. Potom už len stačí dochutiť soľou a korením.
Paradajky spolu s tofu tvoria skutočne chutnú kombináciu. Neveríte? Tak vyskúšajte ich spojenie v rastlinnom sendviči Sunshine Vege Bolonský, v ktorom má hlavné slovo vegánska bolonská omáčka od Luntera plná paradajok a tofu.
Mrkvová
Na raňajkách plných bielkovín si najlepšie pochutíte s celozrnným pečivom a zeleninovou oblohou. A zeleninu, konkrétne mrkvu, pridáte aj priamo do tejto tofu nátierky.
Skôr ako sa pustíte do prípravy, nachystajte si tieto prísady:
-
jedno 200 g balenie tofu
-
150 g tvarohu
-
1 väčšiu mrkvu
-
2 strúčiny cesnaku
-
1 lyžicu horčice
-
½ menšej cibule
-
1 lyžičku kečupu
-
soľ
Podobne ako predošlý recept, ani tento vám nezaberie veľa času. Mrkvu ošúpte a najemno nastrúhajte. Tofu zbavte prebytočnej vody a nadrobte k ostatným ingredienciám.
Zdroj: Fit Recepty
Poriadne zmixujte a zakrátko môžete servírovať. Po tejto jemne sladkastej nátierke sa len tak zapráši, to nám verte.
Tekvicová s mrkvou a šafranom
Vždy si radi pochutnáte na krémovej tekvicovej polievke? V tom prípade bude táto nátierka pre vás ako stvorená. Jej základ totiž tvorí práve tekvicová zmes obohatená o mrkvu a trochu šafranu.
Tak teda poďme na to. Na prípravu nátierky majte poruke:
-
350 g tekvice
-
1 kocku tofu
-
2 veľké mrkvy
-
2 cm zázvoru
-
menší zeler
-
4 strúčiky cesnaku
-
bobkový list
-
šafran
-
petržlenovú vňať
-
soľ
Na začiatok nechajte zovrieť vodu, do ktorej prihoďte šafran a bobkový list. Tekvicu, mrkvu aj zeler nastrúhajte a rovnako pridajte do vriacej vody.
Prevarte spolu so strúčikmi cesnaku, zázvoru a štipkou soli. Nevarte ich však dlho, nechcete predsa prísť o vitamíny. Bohato postačia 2 až 3 minútky.
Zdroj: dobruchut.sk
Jemne zmäknutú zeleninu sceďte a preklopte do mixéra. Nezabudnite však vytiahnuť bobkový list. Potom všetky dobroty dohladka rozmixujte a nechajte vychladnúť.
Keď je tekvicová zmes studená, pridajte k nej petržlenovú vňať a nadrobené tofu. Ešte raz ich spolu premixujte a máte hotovo. Výborne sa hodí nielen na pečivo, ale aj ako chutný a zdravý dresing.
Špenátová
Možno si poviete: „Veď čo už sa dá na špenátovej nátierke s tofu viac vymyslieť!” Naše tipy vás presvedčia, že sa skutočne dá vylepšiť.
Špenátové tofu navyše môžete bez problémov použiť aj ako dip k hranolčekom z mrkvy a zeleru, a to dokonca vo vegánskej verzii.
Jediné, čo potrebujete, je hodina vášho času a tieto prísady:
-
300 g nasekaného baby špenátu
-
1 kocka tofu
-
1 cuketa
-
2 menšie cibule
-
4 strúčiky cesnaku
-
2 PL oleja
-
2 PL citrónovej šťavy
-
1 PL jablkového octu
-
1 lyžička sušeného cesnaku a soli
-
250 ml rastlinného mlieka
-
hrsť čerstvého kôpru, pažítky a petržlenovej vňate
-
čierne korenie
Tento postup už poznáte – tofu zbavte prebytočnej vody, rozdrobte do nádoby mixéra a na chvíľku odložte nabok. Listy špenátu rovnako osušte a nadrobno nasekané dajte do väčšej misky.
Zdroj: Hot for Food
Medzitým na panvici osmažte dozlata olúpanú a rozkrájanú cuketu, cibuľu a cesnak. Vychladnuté prihoďte do mixéra k tofu.
Zmes pokropte citrónovou šťavou, jablčným octom, dochuťte sušeným cesnakom, soľou a korením a zalejte rastlinným mliekom. Nasaďte vrchnák a mixujte. Podarilo sa?
Rozmixovanú zmes teraz prelejte k listom špenátu, prihoďte nasekaný kôpor, pažítku s petržlenovou vňaťou a všetko dokopy ručne zamiešajte.
Nátierku máte hotovú, teraz sa len rozhodnúť, ako ju servírovať. Natrieť na chlieb, použiť ju ako dip k zeleninovým hranolčekom alebo ňou naplniť vydlabaný guľatý chlieb? To záleží už len na vás a vašich chutiach.
Avokádová s limetkou
Petržlenovú vňať budete potrebovať aj v tomto recepte. A keď k nej pridáte čerstvý koriander, avokádo a limetku, o päť minút máte svieže raňajky či večeru na stole.
Na prípravu budete potrebovať:
-
1 kocku jemného tofu
-
1 avokádo
-
½ kelímka smotanového syru
-
koriander a petržlenovú vňať
-
lyžičku limetkovej kôry
-
2 až 3 lyžičky limetkovej šťavy
-
soľ a korenie
Pri tomto recepte sa skutočne nenarobíte. Všetky ingrediencie stačí dať do mixéra a počkať, kým nebude krásne zelená nátierka dostatočne jemná.
Zdroj: Crowded Kitchen
Keďže je jej štruktúra podobná guacamole, pochutíte si na nej aj s krekrami či tortilla čipsami.
Bylinkovo-cesnaková s kešu orechmi
Keďže byliniek nie je nikdy dosť, použijeme ich aj v tomto lahodnom recepte. V ňom nájdete plno bielkovín a zdravých olejov. A že vynikajúco chutí, to snáď nemusíme pripomínať.
Než sa do jej prípravy pustíte, pripravte si tieto prísady:
-
1 kocku tofu
-
60 g nesolených kešu orechov
-
2 strúčiky cesnaku
-
citrónovú šťavu
-
2 PL jablkového octu
-
1 ČL sušeného cesnaku
-
čerstvú pažítku, kôpor a bazalku
-
soľ a korenie
Keď viete, že si nátierku chcete natrieť na raňajkový chlieb, namočte kešu orechy večer na štyri hodiny do vody a do rána ich nechajte vyschnúť.
Na klasickom postupe s tofu sa nič nemení – kocku treba zbaviť prebytočnej vody a šup s ňou do mixéra. K tofu pridajte aj ostatné ingrediencie spolu s vysušenými kešu orechami, no bez byliniek, a opäť rozmixujte. Bylinky pridajte až následne a zmiešajte ich ručne.
Zdroj: Pick up Limes
Nátierka vám možno tak zachutí, že ju zjete v priebehu dňa. No ak si ju chcete uskladniť, dajte ju do uzatvárateľnej nádoby a takto vám v chladničke vydrží aj štyri dni.
Pikantná s dijonskou horčicou
Prípravu tofu nátierok zvládne skutočne každý – vysušiť fotu, zvoliť ingrediencie a rozmixovať. Vyhrať sa tak môžete práve s ingredienciami. A keď máte radi tie pikantné, prídete si v tomto recepte na svoje. Najprv však prísady:
-
1 kocka tofu
-
olivový olej
-
2 až 3 strúčiky cesnaku
-
2 lyžičky dijonskej horčice
-
1 lyžicu citrónovej šťavy
-
petržlenová vňať a bazalka
-
soľ a korenie
Najskôr v mixéri dohladka rozmixujte tofu s olejom. Až potom pridajte dijon horčicu, citrónovú šťavu a bylinky. Osoľte a okoreňte podľa chuti a podávajte. Áno, presne taký jednoduchý je postup k tejto pikantnej pochúťke.
Zdroj: Cooking Nook
Nátierka z údeného hummusu so zeleninou
Dijonsku horčicu si nechajte vonku aj na posledný recept. V ňom si však namiesto klasického tofu pripravte údené. Tentokrát si totiž natriete na chlieb údený hummus s kúskami zeleniny.
A čo prísady? Na prípravu nátierky potrebujete:
-
1 balenie zaváraného cíceru v náleve
-
kocku údeného tofu
-
1 lyžicu citrónovej šťavy
-
2 lyžice vegánskej majonézy
-
1 lyžičku dijonskej horčice
-
1 lyžičku sušeného cesnaku
-
oregano
-
1 lyžicu lahôdkového droždia
-
1 menšiu mrvku
-
2 jarné cibuľky
-
soľ a korenie
Cícer z fľaše či konzervy preceďte a bôby cíceru vhoďte do mixéra. K nim klasicky pridajte údené tofu s citrónovou šťavou a rozmixujte.
Zdroj: One Green Planet
Potom si mrkvu a cibuľku nakrájajte na kocky a k nim do misky preklopte rozmixovaný tofu hummus. Pridajte aj všetky ostatné ingrediencie a ručne zmiešajte dokopy.
Údený hummus z tofu sa najlepšie rozotiera na jemné pečivo. Napríklad na taký bielkovinový chlebík, ktorý tvorí základ nášho rastlinného sendviča Sunshine Vege Hummus.
Tento a ďalšie dva rastlinné sendviče Sunshine Vege si môžete kúpiť kdekoľvek na Slovensku, a to napríklad v obchodoch Kaufland, Terno, Metro, Kraj alebo aj v našej predajni Grotto v Bartošovej Lehôtke.