Pažítková, mrkvová či tekvicová: Prinášame vám 8 inšpirácií na lahodné tofu nátierky

So sušenými paradajkami

Príprava nátierok z tofu skutočne nemôžu byť jednoduchšia. Jediné, čo na prípravu väčšiny z nich potrebujete, je elektrický mixér. Inak len pridávate prísady podľa receptu, ktorý vám padol do oka.

Za jeden z najlepších receptov považujeme ten so sušenými rajčinami. Na prípravu tejto nátierky si prichystajte:

  • 200 g tofu

  • 40 g sušených paradajok

  • ⅓ cibule

  • 3 PL nesladeného sójového jogurtu

  • ¾ PL paradajkového pretlaku

  • 1 PL olivového oleja

  • 1 ČL čerstvého oregana

  • hrsť listov baby špenátu

  • štipku sušeného cesnaku

  • čierne korenie

  • soľ

Ešte skôr než všetky súčasti prihodíte do mixéra, nechajte zovrieť trochu vody v kanvici. Tou potom zalejte sušené paradajky a nechajte ich asi 15 minút lúhovať, vďaka čomu úžasne zmäknú.

inspiracie na tofu natierkyZdroj: blueberryvegan.com

Medzitým vybaľte z fólie kocku tofu a nechajte odkvapkať prebytočnú vodu. Pokojne kocku zabaľte do papierových obrúskov a zaťažte ju niečím ťažším, napríklad hrncom.

Teplú vodu z misky s paradajkami vylejte a paradajky nahrubo rozkrájajte. Rovnako tofu odbaľte z papiera a do mixéra ho ručne nadrobte, smelo aj na väčšie kúsky. Mixér sa aspoň toľko nenarobí.

Ďalej pridajte všetky zvyšné ingrediencie a mixujte, až kým sa neutvorí jemná pasta. Potom už len stačí dochutiť soľou a korením.

Paradajky spolu s tofu tvoria skutočne chutnú kombináciu. Neveríte? Tak vyskúšajte ich spojenie v rastlinnom sendviči Sunshine Vege Bolonský, v ktorom má hlavné slovo vegánska bolonská omáčka od Luntera plná paradajok a tofu.

rastlinny sendvic Sunshine Vege bolonsky

Mrkvová

Na raňajkách plných bielkovín si najlepšie pochutíte s celozrnným pečivom a zeleninovou oblohou. A zeleninu, konkrétne mrkvu, pridáte aj priamo do tejto tofu nátierky.

Skôr ako sa pustíte do prípravy, nachystajte si tieto prísady: 

  • jedno 200 g balenie tofu

  • 150 g tvarohu

  • 1 väčšiu mrkvu

  • 2 strúčiny cesnaku

  • 1 lyžicu horčice

  • ½ menšej cibule

  • 1 lyžičku kečupu

  • soľ

Podobne ako predošlý recept, ani tento vám nezaberie veľa času. Mrkvu ošúpte a najemno nastrúhajte. Tofu zbavte prebytočnej vody a nadrobte k ostatným ingredienciám.

inspiracie na tofu natierkyZdroj: Fit Recepty

Poriadne zmixujte a zakrátko môžete servírovať. Po tejto jemne sladkastej nátierke sa len tak zapráši, to nám verte. 

Tekvicová s mrkvou a šafranom

Vždy si radi pochutnáte na krémovej tekvicovej polievke? V tom prípade bude táto nátierka pre vás ako stvorená. Jej základ totiž tvorí práve tekvicová zmes obohatená o mrkvu a trochu šafranu.

Tak teda poďme na to. Na prípravu nátierky majte poruke: 

  • 350 g tekvice

  • 1 kocku tofu

  • 2 veľké mrkvy

  • 2 cm zázvoru

  • menší zeler

  • 4 strúčiky cesnaku

  • bobkový list

  • šafran

  • petržlenovú vňať

  • soľ

Na začiatok nechajte zovrieť vodu, do ktorej prihoďte šafran a bobkový list. Tekvicu, mrkvu aj zeler nastrúhajte a rovnako pridajte do vriacej vody.

Prevarte spolu so strúčikmi cesnaku, zázvoru a štipkou soli. Nevarte ich však dlho, nechcete predsa prísť o vitamíny. Bohato postačia 2 až 3 minútky.

inspiracie na tofu natierkyZdroj: dobruchut.sk

Jemne zmäknutú zeleninu sceďte a preklopte do mixéra. Nezabudnite však vytiahnuť bobkový list. Potom všetky dobroty dohladka rozmixujte a nechajte vychladnúť.

Keď je tekvicová zmes studená, pridajte k nej petržlenovú vňať a nadrobené tofu. Ešte raz ich spolu premixujte a máte hotovo. Výborne sa hodí nielen na pečivo, ale aj ako chutný a zdravý dresing.

Špenátová

Možno si poviete: „Veď čo už sa dá na špenátovej nátierke s tofu viac vymyslieť!” Naše tipy vás presvedčia, že sa skutočne dá vylepšiť. 

Špenátové tofu navyše môžete bez problémov použiť aj ako dip k hranolčekom z mrkvy a zeleru, a to dokonca vo vegánskej verzii.

Jediné, čo potrebujete, je hodina vášho času a tieto prísady:

  • 300 g nasekaného baby špenátu

  • 1 kocka tofu

  • 1 cuketa

  • 2 menšie cibule

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 2 PL oleja

  • 2 PL citrónovej šťavy

  • 1 PL jablkového octu

  • 1 lyžička sušeného cesnaku a soli

  • 250 ml rastlinného mlieka

  • hrsť čerstvého kôpru, pažítky a petržlenovej vňate

  • čierne korenie

Tento postup už poznáte – tofu zbavte prebytočnej vody, rozdrobte do nádoby mixéra a na chvíľku odložte nabok. Listy špenátu rovnako osušte a nadrobno nasekané dajte do väčšej misky.

inspiracie na tofu natierkyZdroj: Hot for Food

Medzitým na panvici osmažte dozlata olúpanú a rozkrájanú cuketu, cibuľu a cesnak. Vychladnuté prihoďte do mixéra k tofu.

Zmes pokropte citrónovou šťavou, jablčným octom, dochuťte sušeným cesnakom, soľou a korením a zalejte rastlinným mliekom. Nasaďte vrchnák a mixujte. Podarilo sa?

Rozmixovanú zmes teraz prelejte k listom špenátu, prihoďte nasekaný kôpor, pažítku s petržlenovou vňaťou a všetko dokopy ručne zamiešajte.

Nátierku máte hotovú, teraz sa len rozhodnúť, ako ju servírovať. Natrieť na chlieb, použiť ju ako dip k zeleninovým hranolčekom alebo ňou naplniť vydlabaný guľatý chlieb? To záleží už len na vás a vašich chutiach.

Avokádová s limetkou

Petržlenovú vňať budete potrebovať aj v tomto recepte. A keď k nej pridáte čerstvý koriander, avokádo a limetku, o päť minút máte svieže raňajky či večeru na stole.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 kocku jemného tofu

  • 1 avokádo

  • ½ kelímka smotanového syru 

  • koriander a petržlenovú vňať

  • lyžičku limetkovej kôry

  • 2 až 3 lyžičky limetkovej šťavy

  • soľ a korenie

Pri tomto recepte sa skutočne nenarobíte. Všetky ingrediencie stačí dať do mixéra a počkať, kým nebude krásne zelená nátierka dostatočne jemná.

inspiracie na tofu natierkyZdroj: Crowded Kitchen

Keďže je jej štruktúra podobná guacamole, pochutíte si na nej aj s krekrami či tortilla čipsami.

Bylinkovo-cesnaková s kešu orechmi

Keďže byliniek nie je nikdy dosť, použijeme ich aj v tomto lahodnom recepte. V ňom nájdete plno bielkovín a zdravých olejov. A že vynikajúco chutí, to snáď nemusíme pripomínať.

Než sa do jej prípravy pustíte, pripravte si tieto prísady:

  • 1 kocku tofu

  • 60 g nesolených kešu orechov

  • 2 strúčiky cesnaku

  • citrónovú šťavu

  • 2 PL jablkového octu

  • 1 ČL sušeného cesnaku

  • čerstvú pažítku, kôpor a bazalku

  • soľ a korenie

Keď viete, že si nátierku chcete natrieť na raňajkový chlieb, namočte kešu orechy večer na štyri hodiny do vody a do rána ich nechajte vyschnúť.

Na klasickom postupe s tofu sa nič nemení – kocku treba zbaviť prebytočnej vody a šup s ňou do mixéra. K tofu pridajte aj ostatné ingrediencie spolu s vysušenými kešu orechami, no bez byliniek, a opäť rozmixujte. Bylinky pridajte až následne a zmiešajte ich ručne. 

inspiracie na tofu natierkyZdroj: Pick up Limes

Nátierka vám možno tak zachutí, že ju zjete v priebehu dňa. No ak si ju chcete uskladniť, dajte ju do uzatvárateľnej nádoby a takto vám v chladničke vydrží aj štyri dni. 

Pikantná s dijonskou horčicou

Prípravu tofu nátierok zvládne skutočne každý – vysušiť fotu, zvoliť ingrediencie a rozmixovať. Vyhrať sa tak môžete práve s ingredienciami. A keď máte radi tie pikantné, prídete si v tomto recepte na svoje. Najprv však prísady: 

  • 1 kocka tofu

  • olivový olej

  • 2 až 3 strúčiky cesnaku

  • 2 lyžičky dijonskej horčice

  • 1 lyžicu citrónovej šťavy

  • petržlenová vňať a bazalka

  • soľ a korenie

Najskôr v mixéri dohladka rozmixujte tofu s olejom. Až potom pridajte dijon horčicu, citrónovú šťavu a bylinky. Osoľte a okoreňte podľa chuti a podávajte. Áno, presne taký jednoduchý je postup k tejto pikantnej pochúťke.

inspiracie na tofu natierkyZdroj: Cooking Nook

Nátierka z údeného hummusu so zeleninou

Dijonsku horčicu si nechajte vonku aj na posledný recept. V ňom si však namiesto klasického tofu pripravte údené. Tentokrát si totiž natriete na chlieb údený hummus s kúskami zeleniny.

A čo prísady? Na prípravu nátierky potrebujete: 

  • 1 balenie zaváraného cíceru v náleve

  • kocku údeného tofu

  • 1 lyžicu citrónovej šťavy

  • 2 lyžice vegánskej majonézy

  • 1 lyžičku dijonskej horčice

  • 1 lyžičku sušeného cesnaku

  • oregano

  • 1 lyžicu lahôdkového droždia

  • 1 menšiu mrvku

  • 2 jarné cibuľky

  • soľ a korenie

Cícer z fľaše či konzervy preceďte a bôby cíceru vhoďte do mixéra. K nim klasicky pridajte údené tofu s citrónovou šťavou a rozmixujte.

inspiracie na tofu natierkyZdroj: One Green Planet

Potom si mrkvu a cibuľku nakrájajte na kocky a k nim do misky preklopte rozmixovaný tofu hummus. Pridajte aj všetky ostatné ingrediencie a ručne zmiešajte dokopy.

Údený hummus z tofu sa najlepšie rozotiera na jemné pečivo. Napríklad na taký bielkovinový chlebík, ktorý tvorí základ nášho rastlinného sendviča Sunshine Vege Hummus

rastlinne sendvice Sunshine Vege

Tento a ďalšie dva rastlinné sendviče Sunshine Vege si môžete kúpiť kdekoľvek na Slovensku, a to napríklad v obchodoch Kaufland, Terno, Metro, Kraj alebo aj v našej predajni Grotto v Bartošovej Lehôtke.