Ako hlavné jedlo aj do bagety. Pripravte si vegetariánske nugetky podľa tohto receptu

Vegetariánske nugetky si môžete dopriať bez najmenších výčitiek. A čo je ešte lepšie, hravo si ich pripravíte aj sami doma.

Takže čo potrebujete na to, aby ste si po ich zjedení oblízali končeky prstov? Polhodinu času a tieto ingrediencie:

  • 3 mrkvy
  • polovicu karfiolu
  • celú brokolicu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 60 g nastrúhaného čedaru
  • 200 g strúhanky
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie

Aby ste sa nenarobíili vy ani váš mixér, najskôr si rozporcujte hlavy karfiolu a brokolice na ružičky a tie nechajte na chvíľu zmäknúť vo vriacej vode.

Následne ošúpte mrkvu a rozkrojte ju na menšie časti. Až potom ju, spolu s ostatnými ingredienciami a polovicou strúhanky, vložte do mixéra.

Zdroj: Real Mum Nutrition

Asi po 15 sekundách mixovania by mala byť zmes krásne spojená a pripravená na ďalší krok. Ak by ste však mali pocit, že je veggie zmes príliš hustá, pridajte do nej po lyžičkách trocha vody.

Lyžicu si zoberte na pomoc aj teraz, keď začnete tvarovať guľky. Po tom, ako ich v rukách vytvarujete, jemne ich zatlačte, aby ste dosiahli ploský tvar. Takáto nugetka by mala mať hrúbku asi 1,5 centimetra.

Z prísad vám vyjde okolo 25 nugetiek, ktoré ešte treba obaliť vo zvyšku strúhanky. Keď máte hotovo, pustite sa do smaženia alebo pečenia. 

Zdroj: Yummy Toddler Food

Ktorý spôsob prípravy vám vyhovuje viac, to je na vás. Nikomu však neuškodí trocha hriešneho a chutného potešenia zo smaženého variantu, čo poviete?

Aj vo vegánskej verzii

Možno sa pýtate: „Keď už sú tieto nugetky vegetariánske, nedali by sa rovno spraviť vo vegánskej verzii?” Samozrejme. Jednoducho vymeňte čedar za vegánsky syr a vajcia za napučané ľanové semienka.

Dve lyžice mletých ľanových semienok zmiešajte so šiestimi lyžicami vody, premiešajte a nechajte aspoň päť minút odstáť.

Semienka krásne stuhnú a konzistenciou vo vegánskom recepte dokonale nahradia klasické  vajíčka.

Sladkokyslý dip

Hoci budete chcieť zjesť nugetky aj samy, zadržte. Ešte lepšie totiž budú chutiť s dresingom. Hodia sa k nim v podstate hocijaké, od jogurtových, pikantných až po sladkokyslé.

No a na posledný spomínaný dip si spoločne pripravíme. Čo naň budete potrebovať?

  • 3 lyžičky kukuričného škrobu
  • 350 g ananásu
  • 4 lyžice ryžového octu
  • 4 lyžice cukru
  • 100 ml kečupu
  • 2 lyžice Tamari alebo sójovej omáčky
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 4 lyžice vody

Zdroj: A Virtual Vegan

Všetky súčasti dipu dajte naraz do mixéra a zapnite ho. Ak sa vám spočiatku bude zdať farba pomerne fádna a celá zmes bude jemne peniť, nezľaknite sa.

Počas mixovania je to úplne normálny jav, ktorý po vyliatí zmesi na panvicu a jej zohrievaní zmizne.

Asi po 10 minútach ohrievania na panvici by mala byť výsledná farba sýto oranžová a nemala by mať ani stopu po pene.

A ešte jeden tip. V prípade, že ste použili namiesto kúskov čerstvého ananásu tie z konzervy, nemusíte zmes toľko sladiť. Z množstva cukru uvedeného v ingredienciách tak stačí použiť asi polovicu.

Zdroj: Real Mom Nutrition

Lahodná prísada do bagiet 

Nezostáva vám už nič iné, len zeleninové nugetky a domáci sladkokyslý dip naservírovať vašej rodine či návšteve.

A keď náhodou zopár nugetiek zvýši, môžete ich zabaliť medzi pečivo ako chutnú desiatu.

Práve zdravou verziou nugetiek sme sa inšpirovali aj my v Grotto pri výrobe vegetariánskej bagety Krehké nugetky, ktorá vznikla v spolupráci s Garden Gourmet. 

 

Nugetky sa vám spolu s kukuricou, ľadovým šalátom a červenou paprikou budú doslova rozplývať na jazyku. Navyše, ich chuť od tých mäsových ani nerozoznáte.

Jednoducho bageta ako stvorená na ľahký obed či desiatu, ktorá zasýti, no nebude ťažiť na žalúdku. 

Ak takýto pôžitok hľadáte, zastavte sa vo vybraných prevádzkach obchodov METRO, TERNO, Milk Agro, KOMFOS, GVP či COOP Jednota. 

V prípade, že máte nablízku TESCO, zájdite tam. Naše vegetariánske bagety totižto nájdete už aj vo vybraných predajniach tohto reťazca.