Avšak skôr než sa pustíte do spájania surovín, dôležitá informácia. Aby sa tento vegánsky syr zo sóje dobre premiešal s marinádou, nechajte ho v nej odležať aspoň 30 minút.
V ideálnom prípade by to malo byť až 24 hodín v chladničke, ale ak sa inak nedá, postačí aj polhodina.
A teraz už hor sa do marinovania.
Horčicovo-medová marináda
Vraj vám táto omáčka niečo pripomína? Je to celkom možné, pretože kombinácia horčica-med sa často používa pri šalátoch aj kuracom mäsku.
Okrem toho ju však vyskúšajte aj v kombinácii s tofu. Na marinádu vám stačí pár surovín, konkrétne tieto:
-
⅓ šálky olivového oleja
-
3 PL dijonskej horčice
-
1 PL celozrnnej horčice
-
1 PL medu
-
1 ČL cesnakového prášku
Ďalší postup je jednoduchý, pretože suroviny treba len zmiešať dokopy a omáčka je hotová.
BBQ marináda
Opäť veľmi jednoduchá marináda, tentoraz však vhodná najmä na grilovanie. Na jej prípravu majte poruke tieto prísady:
-
2 PL olivového oleja
-
¼ šálky BBQ omáčky
-
2 PL jablčného octu
-
2 strúčiky cesnaku
-
½ ČL cibuľového prášku
-
½ ČL papriky
-
¼ ČL soli
Jedinou „náročnejšou“ úlohou, ktorú treba pri tejto marináde urobiť, je zlisovanie cesnaku. Inak stačí všetko zmiešať a máte hotovo.
Sójovo-zázvorová marináda
Táto kombinácia možno nie je pre každého. Blogerka Nora však uvádza, že je to najlepšia marináda na tofu, akú ochutnala. Takže za pokus to iste stojí. Na jej prípravu si prichystajte:
-
4 PL sójovej omáčky
-
3 PL ryžového octu
-
1 PL javorového sirupu
-
1 ČL sezamového oleja
-
2 pomleté strúčiky cesnaku
-
1 PL čerstvého strúhaného zázvoru (náhrada: 1/2 ČL sušeného zázvoru)
Limetková marináda
Po horčicovo-medovej opäť ďalšia klasika. A znova vám na ňu postačí len päť prísad. Konkrétne sú to tieto:
-
⅓ šálky avokádového oleja
-
¼ šálky limetkovej šťavy (2 limetky)
-
⅓ šálky nasekaného koriandra
-
2 strúčiky cesnaku
-
¼ ČL morskej soli
Na začiatok vytlačte šťavu z limetiek a rozlisujte cesnak. Potom vám už len stačí dať všetky suroviny dokopy a dobre premiešať.
Ak nemáte doma avokádový olej, dostatočnou náhradou je aj olivový alebo sezamový.
Marináda à la fajitas
Fajitas je obľúbené jedlo najmä u Mexičanov a Texasanov. Ak však obľubujete niečo „čípeš“ aj vy, skúste si to v kombinácii s tofu.
Na prípravu marinády budete potrebovať:
-
2 PL olivového oleja
-
¼ šálky limetkovej šťavy
-
2 PL vody
-
1 ČL javorového sirupu
-
¼ ČL soli
-
¼ ČL mletej rasce
-
2 pomleté strúčiky cesnaku
-
1 a ½ ČL údenej sladkej papriky
-
1 ČL cibuľového prášku
-
1 a ½ PL čili prášku
Podobne ako pri iných marinádach, aj pri tejto len jednoducho zmiešajte všetky prísady. Pre doladenie môžete použiť aj tzv. tekutý dym.
Nebojte sa, táto chuťovka dodá tofu mierne zaúdený nádych. Či to však skúsite, to necháme na vás.
Vietnamská marináda
Vraj sa tofu k rezancom nehodí? Tak to ste ho ešte neskúsili s touto vietnamskou marinádou, ktorej základ tvorí sójová omáčka a citrusové šťavy.
Nech sa páči, tu je kompletný zoznam prísad:
-
2 ČL cesnaku
-
2 ČL šalotky
-
1 stonka citrónovej trávy
-
2 PL pomarančovej šťavy
-
2 PL javorového sirupu
-
4 PL sójovej omáčky
-
¼ ČL kurkumového prášku
-
½ ČL čierneho korenia
Vyžmýkajte pomaranč, rozdrvte cesnak a šalotku nakrájajte na drobné kúsky. Ak sa vám podarí zohnať aj citrónovú trávu, použite len bielu časť. Tú treba tiež pomlieť na menšie kúsky.
Následne všetky ingrediencie zmiešajte a spolu s tofu nechajte postáť dostatočne dlhý čas.
Grécka marináda
V kombinácii s ryžovou misou alebo gyros je tofu v gréckej marináde pochúťka, to nám verte. Ak takýto pokrm láka, okrem tofu si prichystajte:
-
3 až 4 PL bieleho vínneho octu
-
2 PL dijonskej horčice
-
1 až 2 PL citrónovej šťavy
-
½ ČL sladkej papriky
-
1 PL oregana
-
1 PL šalotky
-
2 až 4 strúčiky cesnaku
-
2 ČL javorového sirupu
-
soľ a korenie (podľa chuti)
Ak nemáte čerstvé oregano, postačí aj sušené. Šalotku aj cesnak nakrájajte nadrobno a primiešajte k ostatným tekutým prísadám. Tiež dosypte koreniny a dobre premiešajte. Vínny ocot, podobne ako soľ a korenie, pridávajte len podľa chuti. Voilà, grécku marinádu máte hotovú.
Užitočné tipy na úpravu tofu
Už sa vám zbiehajú slinky? Zadržte. Skôr než hodíte tofu do marinády, musíte z neho vytlačiť prebytočnú vodu. Takto upravené ho nechajte postáť aspoň 15 minút a až následne ho spojte s marinovacou omáčkou.
Na marinovanie je ideálna dóza s viečkom. Keď ho totiž uzavriete, máte istotu, že chute nevyprchajú a dokonale sa spoja so sójovým syrom.
A čo s ním, keď je dostatočne dochutené? Tofu upravte na grile, v panvici alebo rúre.
V prípade príloh sa ničím neobmedzujte. Marinované tofu chutí skvelo s ryžou, cestovinami aj v kombinácii s pečivom.
Napríklad u nás v Grotto pridávame tofu do vegánskeho sendviča Hummus. A práve aj vďaka čisto rastlinným surovinám a poctivému pečivu si rýchlo získal prívlastok mňamus.
Podobné zloženie, len v špaldovej bagetke. Ak vás láka táto kombinácia, pri najbližšej návšteve čerpačky alebo obchodu siahnite po Hummus špaldovej bagetke.