Nátierka s pórom a jablkami
Na nátierku potrebujeme:
-
2 jablká
-
1 pór
-
tvrdý syr
-
biely jogurt
-
hrsť vlašských orechov
-
soľ a korenie
Vlašské orechy si najskôr na panvici opražíme do zlatista.
Následne ošúpeme jablká a spolu s tvrdým syrom ich nastrúhame na hrubo. Pridáme na drobno nakrájaný pór, biely jogurt a zmiešame spolu s jablkami a syrom.
Nátierku dochutíme korením a posypeme praženými orechmi.
Náš tip: Podávajte na večernom chlebe, ktorý obsahuje obrovské množstvo bielkovín a vlákniny. Vďaka tomu pôsobí veľmi priaznivo na trávenie a pomáha aj pri chudnutí.
Dusený pór s feta syrom
Na tento recept budeme potrebovať:
-
čerstvý pór
-
olivový olej
-
melasu z granatového jablka
-
2 lyžice medu
-
syr feta
-
grécky jogurt
-
nadrvené pistácie
-
soľ a korenie
-
trochu vody
Z póru odrežeme listy, ktoré si môžeme nechať do polievky. Zostane nám biela až svetlozelená stopka. Každú stonku si ešte prekrojíme pozdĺžne na polovicu.
Na panvici si rozohrejeme kvapku olivového oleja a kusy póru na ňom smažíme niekoľko minút, až kým nezíska zlatisto hnedú farbu.
Medzitým si v miske zmiešame melasu z granátového jablka, med, štipku soli a korenia.
Zmes vylejeme na panvicu, podlejeme troškou vody a následne pór dusíme 3 až 4 minúty, kým nezmäkne.
V mixéri si zatiaľ rozmiešame syr feta, jogurt a lyžicu olivového oleja. Vyšľahanú zmes potom nalejeme na plochý tanier.
Do stredu pridame hotový pór, pokvapkáme zvyšnou granátovo-medovou omáčkou a posypeme pistáciami. Podávame s čerstvým chrumkavým chlebom ako dokonalé predjedlo.
Zemiakovo-pórová pizza
Na pizzu s pórom potrebujeme:
-
400 g hladkej múky
-
pohár vody
-
droždie
-
zemiaky
-
olivový olej
-
cesnak
-
rozmarín
-
pór
-
šampiňóny
-
tvrdý syr a syr ricotta
-
soľ a mleté čierne korenie
Múku, olej, vodu a polovicu droždia si zmiešame tak, aby sa cesto veľmi nelepilo, a necháme ho hodinu vykysnúť.
Zatiaľ si zohrejeme rúru na 210 °C. Ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na veľmi tenké plátky.
Pripravené cesto potrieme olivovým olejom a cesnakom, poukladáme naň zemiaky, posypeme rozmarínom a ochutíme soľou a korením.
Na vrch pridáme ešte pór, oba syry a šampiňóny. Dochutíme rozmarínom a vložíme do vyhriatej rúry, kým sa pizza do chrumkava neupečie.
Pórové košíčky z lístkového cesta
Na tento recept potrebujeme:
-
lístkové cesto
-
majonéza
-
maslo
-
rozdrobený syr feta
-
lístky špenátu
-
pór
-
nastrúhaný parmezán
-
2 strúčiky cesnaku
-
čierne korenie
Cesto rozrežeme na rovnaké štvorce, ktoré uložíme do maslom vymastenej formy na muffiny.
V miske zmiešame majonézu, syr feta, parmezán, špenát, pór, cesnak a korenie. Touto zmesou rovnomerne naplníme cesto vo formičkách. Dajte si pozor na to, aby vám ingrediencie z formy nepretiekli.
Pečieme pri 200 °C asi 25 minút dozlatista.
Náš tip: Pripravte si muffiny dopredu a toto ľahké predjedlo vytiahnite a upečte až tesne pred párty, aby boli všetky košíčky chrumkavé a čerstvé.
Sahibov sen alebo Kurací sníček
V prípade, že ste pri čítaní tohto článku dostali neodolateľnú chuť na šťavnatý pór a nechce sa vám variť, skočte si kúpiť bagetu Sahibov sen.
Tá vaše chuťové poháriky pošteklí kombináciou marinovaného mäsa, chrumkavého ľadového šalátu, čínskej kapusty a jemne pikantného dresingu.
Alebo siahnite po menšej bagetke Kurací sníček a doprajte si pôžitok v podobe kuracích medailónikov, lahodného čerstvého póru a tatárskeho dresingu bez majonézy. O pôžitok z plnej chuti máte postarané.